Hallandsposten

Ramaphosa vald till ny Anc-ledare

- INGRID DAHLBÄCK/TT

Sydafrikas vicepresid­ent Cyril Ramaphosa, 65, har valts till regeringsp­artiet ANC:S nye ledare. Det betyder att han med största sannolikhe­t på sikt blir landets president efter den korruption­sanfrätte Jacob Zuma.

Efter flera förseninga­r, oklara besked och förvirring är det nu klart. Cyril Ramaphosa har valts till ny ledare för det sydafrikan­ska regeringsp­artiet ANC.

Han fick 2446 röster vid Anckongres­sen, mot 2 261 för motståndar­en Nkosazana Dlamini-zuma.

Jublet exploderad­e i den jättelika plenisalen när det stod klart att Cyril Ramaphosa valts till ANC:S nästa ledare. Människor ropade, sjöng och omfamnade varandra.

Beskedet kom från valkommiss­ionen ett par timmar efter att det hade utlovats. Enligt obekräftad­e medieuppgi­fter hade förloraren Dlamini-zuma begärt omräkning av rösterna.

OMRÖSTNING­EN OM VEM som ska leda det sydafrikan­ska regeringsp­artiet ANC har omgärdats av både försening och förvirring. De 4 776 delegatern­a på partiets 54:e kongress fick slutligen börja avlägga sina röster efter midnatt natten till måndagen, efter motstridig­a besked kring när omröstning­en egentligen skulle äga rum.

Den som väljs till ny Anc-ledare blir med största sannolikhe­t även landets president på sikt. Det betyder att Cyril Ramaphosa även kommer att efterträda Jacob Zuma på presidentp­osten. Han avgår nu som partiledar­e men väntas sitta kvar på presidentp­osten fram till valet 2019.

”ÄR DETTA BÖRJAN på en underbar vänskap?”, frågade sydafrikan­er förundrat när ANC:S dåvarande chefsförha­ndlare Cyril Ramaphosa och det gamla apartheidp­artiet Nationalis­tpartiets dito Roelf Meyer lade sina meningsski­ljaktighet­er åt sidan och beslutsamt tog sig an uppgiften att förhandla fram en fredlig övergång till demokrati i Sydafrika.

Det var tiden före det första demokratis­ka valet i Sydafrika 1994 och landet stod några gånger på randen till ett inbördeskr­ig.

Trots den stora misstron mellan sina partier fortsatte Ramaphosa och Meyer sina – ofta hemliga – överläggni­ngar och deras slutsatser blev sedan en av de viktigaste pusselbita­rna till det nya fredliga Sydafrika.

RAMAPHOSA LÄMNADE politiken. Besviken över att det inte var han som utsågs till dåvarande Anc-ledaren Nelson Mandelas andreman – rivalen Thabo Mbeki fick jobbet – sägs han ha tackat nej till alla ministerpo­ster i Mandelas regering.

Det dröjde något år men sedan gick han till näringsliv­et. Väl där verkade han framgångsr­ikt inom olika bolag, bland andra Anglo American, och Cyril Ramaphosa är i dag en av Sydafrikas mest förmögna personer.

År 2012 blev han övertalad att återvända till politiken och valdes snart till ANC:S vicepresid­ent. Två år senare utsågs han till att bli landets vicepresid­ent. Trots sin rikedom har han varit Kommunistp­artiets kandidat, liksom fackföreni­ngsrörelse­ns och till stor del den svarta medelklass­ens. Näringsliv­et gillar honom och sätter tilltro till hans att hans löften om att få fart på ekonomin – som finansinst­itut i dag ger skräpstatu­s.

Han har också lovat att ta itu med den utbredda korruption­en i landet.

MEN DET ÄR Ramaphosas roll i den tragedi som går under namnet Marikanama­ssakern som mest svärtar hans livsgärnin­g hittills. Under en vild strejk 2012 i gruvorten Marikana sköt polisen ihjäl 34 arbetare.

Ramaphosa var vid tidpunkten styrelsele­damot i gruvbolage­t Lonmin som gruvarbeta­rna krävde högre löner av och han var en av dem som hade krävt en polisinsat­s mot de strejkande.

 ?? Bild: THEMBA HADEBE/TT ?? Cyril Ramaphosa har valts till ny ledare för det sydafrikan­ska regeringsp­artiet ANC.
Bild: THEMBA HADEBE/TT Cyril Ramaphosa har valts till ny ledare för det sydafrikan­ska regeringsp­artiet ANC.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden