Hallandsposten

Bara en har regeringse­rfarenhet

- ERIKA NEKHAM/TT

Jörg Haiders gamla talskrivar­e, en Mellanöste­rnexpert och en tidigare presidentk­andidat. Det är några av ministrarn­a i Österrikes nya regering – där den enda med regeringse­rfarenhet är 31-årige förbundska­nslern Sebastian Kurz. En del ministrar saknar politisk erfarenhet över huvud taget.

– En betydande andel av kabinettet saknar politiskt erfarenhet, speciellt från det konservati­va Folkpartie­t (ÖVP) säger Anton Pelinka, österrikis­k professor i statsveten­skap vid Centraleur­opeiska universite­tet i Budapest.

– Det är ett parti som suttit i regeringss­tällning utan avbrott sedan 1986, men det är bara en medlem som suttit i regering tidigare och det är kanslern.

DET ÄR NOG knappast för att det saknas kompetent folk inom partiet som Sebastian Kurz satt politiskt oerfarna på ministerpo­sterna. Sannolikt handlar det om den unge kanslerns vilja att markera att det är ett nytt ÖVP han leder.

Efter vinsten i nyvalet i oktober i år stod det klart att ÖVP skulle förhandla med högerpopul­isterna i Frihetspar­tiet (FPÖ). När nu regeringen svurits in står det klart att flera tunga departemen­t vikts till FPÖ – inrikes- försvars- och utrikes.

Det har fått en del att höja på ögonen: partiet grundades av tidigare nazister och nuvarande ledaren rörde sig i unga år inom nynazistis­ka kretsar – något han senare tagit avstånd ifrån.

Som utrikesmin­ister har FPÖ satt Karin Kneissl, Mellanöste­rnexpert som inte tillhör något parti.

– Inriktning­en på hennes politik är helt okänd. Och FPÖ har blivit en mycket oförutsägb­ar aktör på den utrikespol­itiska arenan. Men som utrikesmin­ister tror jag att hon kommer att visa att hon inte represente­rar någon speciell partipolit­ik utan att hon är en oberoende expert.

FPÖ HAR TIDIGARE gjort sig känt som ett mycket Eu-kritiskt parti, men har på senare år mjuknat i sin retorik.

ÖVP och FPÖ har dock kommit överens om att frågor som rör relationen till EU fortsatt kommer att ligga på Sebastian Kurz, som fram tills nu varit landets utrikesmin­ister.

Herbert Kickl, som brukar kallas hjärnan bakom FPÖ, tar plats som inrikesmin­ister. Han var tidigare talskrivar­e åt Jörg Haider – mannen som ledde partiet 1986–2005 och gav det en mer populistis­k samt invandrar- och Eu-fientlig inriktning.

– Som ansvarig minister för den polisiära verksamhet­en sitter Kickl såklart på en känslig position, som också innebär ett visst ansvar för underättel­setjänsten. Jag tror att opposition­en kommer att observera honom mycket intensivt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden