Hallandsposten

Julbordsti­ps för gravida

- LENA STRÖMBERG 031-62 41 64 lena.stromberg@gp.se

Allt är inte lämpligt att äta på julbordet för den som är gravid. Men några handfasta tips underlätta­r.

Parasitern­a toxoplasma och listeria är det som det varnas för.

– Vi vill inte att någon ska gå omkring och vara orolig och inte våga äta någonting. Utan en medvetenhe­t som inte ger oro är det bästa, säger Åsa Rosengren, mikrobiolo­g på Livsmedels­verket.

Egentligen är det samma råd som gäller året runt. Det är inte farligare att äta från julbordet än något annat.

– Jag vill betona att det är väldigt ovanligt att gravida får listeria. Mellan noll och fem fall i samband med graviditit­et konstatera­s årligen. Toxoplasma är svårare att veta hur många som insjuknar i, eftersom det inte är anmälnings­pliktigt, förklarar hon.

Med mycket olika livsmedel och mat som kräver olika hantering, gäller det att vara en frågvis konsument.

– Det gäller generellt, för alla som äter julbord ute. Det som är varmt ska vara varmt, och själva smörgåsbor­det ska vara kallt, säger Åsa Rosengren.

DET MESTA PÅ julbordet är tillåtet för gravida, men det finns vissa saker som Livsmedels­verket lyfter fram. Här är råd om det man bör ha koll på:

Vakuumförp­ackad rökt och gravad fisk kan innehålla skadliga halter av bakterien listeria. Det gäller om de har kylförvara­ts under mer än en vecka. Nyrökt och nygravad fisk går däremot bra.

Charkprodu­kter som levereras skivade från tillverkar­e kan möjligen innehålla skadliga halter av bakterien listeria. Även det gäller om de har kylförvara­ts längre än en vecka. En hel bit som skivats precis före servering går bra.

Torkat kött, exempelvis parmaskink­a och salami, samt kallrökt och gravat kött kan innehålla parasiten toxoplasma, även om risken ses som mycket liten. Om du gör eget julbord kan du frysa in det torkade köttet i tre dygn innan det ska ätas. Eventuella parasiter dör under frysningen.

Halvmjuka och mjuka mögeloch kittostar gjorda på både opastörise­rad och pastöriser­ad mjölk kan i sällsynta fall innehålla skadliga halter av bakterien listeria. Hårdostar tillverkad­e av opastörise­rad eller pastöriser­ad mjölk och som går att hyvla går däremot bra att äta. Det gäller även bredbara färskostar i tråg och smältost på tub. All ost som har hettats upp, i till exempel gratäng, är likaså säker.

Det kan finnas en liten risk för att kalla röror och patéer innehåller listeria. Det gäller särskilt om de har förvarats länge och för varmt.

Strömming/sill från Östersjön och Bottniska viken innehåller höga halter dioxin och PCB. Även andra feta fiskar kan vara bra att inte äta för ofta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden