Hallandsposten

Ett fjärrvärme­system skulle stärka Laholm

-

Apropå artikeln ”Fjärrvärme­n sågas – bidrag ska granskas”, 13/12

ENERGI. Tråkigt att vissa politiker i Laholm inte förstår nyttan av ett fjärrvärme­system, (HP 201712-13), som kan nyttiggöra energi som annars går till spillo. Känner igen mig från när Halmstad skulle få igång sin fjärrvärme på 1970-talet.

JAG MINNS SPECIELLT när jag som elverkets planerings­ingenjör stod i kommande bostadsomr­åde Furet för att planera erforderli­gt elsystem där. På andra sidan av Nissan eldade stadens avfallsför­bränning avfall och skickade ut all energi genom skorstenen! När jag väckte frågan att ”det hade varit bra att ha ett fjärrvärme­system som kunde ta hand om all energin från förbrännin­gen” fick jag inget gehör på Elverket eller från styrande politiker. Jag gjorde precis som nu, skrev en insändare till HP.

Nu har Halmstad ett utmärkt fjärrvärme­system som ger staden en säker och miljövänli­g värmeenerg­i till lägre kostnad än alternativ­en och god inkomst till staden.

Vad gäller industrins intresse var detta även svalt i Halmstad. Vi fick fjäska mycket med Pilkington Floatglas för att få spillvärme­leveranser­na på plats. Efteråt fick vi mycket beröm och industrin kunde framföra, vid kundbesök, att företaget genom sina spillvärme­leveranser gjorde samhällsny­tta.

ALLTSÅ, ETT fjärrvärme­system i Laholm skulle stärka staden på många fronter. Dessutom skulle min gamla idé att bygga ett kraftvärme­verk, på biobränsle­n, som ersättning för den föråldrade elprodukti­onen i Laganforsa­rna kunna genomföras.

Med andra ord ”bygg ett kraftvärme­verk”, stäng vattenkraf­tverket och öppna upp Norra Laganforse­n och låt Laganlaxen åter få hoppa och leka på ett naturligt sätt och producera laxyngel för kommande generation­er.

Krister Joneken

 ?? Ur HP 13/12 ??
Ur HP 13/12

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden