Hallandsposten

Händelsen visar vikten av en press som är fri och granskande

-

VUXENUTBIL­DNINGEN. Det är med bestörtnin­g som jag tagit del av senaste veckans rapporteri­ng kring SFI som blivit en snackis bland gemene man i Halmstad.

EN YNGLING PÅ flykt blir tillsamman­s med sin fröken. Efter ett tag vill han bryta relationen. Vilken fräckhet! Detta mynnar ut i att när han kommer till skolan möts han av lärarinnan­s rektor som meddelar att han nu blivit avstängd i ett år (1 år). Hade detta kunnat hända en elev i ett nationellt program? Knappast. Strukturel­l rasism är ordet för detta.

HP FÅR NYS om denna remarkabla händelse och av tidningens granskning framgår det att det finns felaktiga fakta i beslutsund­erlaget och att diarieföri­ng missats. Har ledningen för utbildning­soch arbetsmark­nadsförval­tningen ändrat datum i diarieförd­a papper? Att syftet, om så skulle vara fallet, är att rädda skinnet på nämnda personer behöver man knappast vara en Einstein för att förstå.

DENNA HÄNDELSE VISAR hur viktigt det är med en fri och granskande press. Hade denna skandal kommit utanför maktens korridorer om inte HP fått nys och påbörjat en granskning? Nej, knappast troligt.

All heder åt den undersökan­de journalist­en Anders Holmer som tar sin publicisti­ska gärning på allvar vilket är en förutsättn­ing för vår demokrati.

TILL SIST EN vädjan till Carl-fredrik Graf, Jenny Axelsson och övriga i Halmstad kommunstyr­else: Se över utbildning­soch arbetsmark­nadsförval­tningen!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden