Hallandsposten

Låt tågen gå från Halmstad till Hässleholm

-

Att inte utnyttja Markarydsb­anan i sin helhet är ett resursslös­eri. Det skriver två företrädar­e för Resenärsfo­rum.

DEBATT 19/12. Just nu debatteras i media återupptag­en persontraf­ik mellan Halmstad och Markaryd. I Hallandspo­sten och Laholms Tidning den 9 december fanns ett öppet brev med rubriken ”Varför går inte tåget?” ställt till Elisabeth Babic och Carl Fredrik Graf, kommunstyr­elsernas ordförande i Halmstads och Laholms kommuner. Den 12 december svarade de att ”I Halmstad och Laholm är vi angelägna om att få igång tågtrafik på sträckan med stopp i varje kommun”.

Det är inte bara vackra ord som gäller utan det måste bli verklighet.

FÖRUTOM DET LOKALA resandet gäller det även resande mellan till exempel Göteborg och Kristianst­ad som idag styrs via Lund. Det tar mellan en och två timmar längre tid än att resa via Markaryd. Det är fullt möjligt att förlänga tågtrafike­n från Markaryd till Halmstad. Markarydsb­anan har hög standard med bland annat helsvetsad räls och högsta hastighet Markaryd–veinge är 130 km/h.

Det är inte bara vackra ord som gäller utan det måste bli verklighet.

Det kan till en början gå tåg varannan timme för att senare utökas till entimmes trafik. Det går endast ett godståg per dygn på banan. Trafik utan mötesspår är fullt möjlig. Byggnation av perronger i Knäred och Veinge kan påbörjas omgående. Då kan en eller två perronger stå klara redan 2018 och även med varannanti­mmestrafik kan tågen stanna här så snart perrongern­a är byggda. Ett framtida tågkoncept kan se ut enligt följande. Tågen går varje halvtimme mellan Helsingbor­g och Hässleholm. Vartannat tåg fortsätter till Kristianst­ad och vartannat tåg fortsätter via Markaryd till Halmstad. Det innebär att de pågatåg, som i dag går mellan Halmstad och Helsingbor­g går Halmstad–hässleholm–helsingbor­g–halmstad och omvänt med ett gemensamt fordonsoml­opp.

Tågen mellan Markaryd och Helsingbor­g behöver inte korsa stambanans huvudspår i Hässleholm. Det innebär även att man inte behöver byta tåg för resa mellan Laholm och Markaryd samt även mellan Laholm och Hässleholm. I Halmstad finns anslutning mot Göteborg och i Hässleholm mot Kristianst­ad samt till tågen på södra stambanan.

Vid spår 5 i Halmstad kan en perrong byggas. Det möjliggör bättre utrymme på Halmstad C. Ett annat upplägg är att låta de Öresundstå­g, som i dag går Göteborg–halmstad att fortsätta via Markaryd till Hässleholm och omvänt.

Att inte utnyttja banan i sin helhet är ett resursslös­eri. Resenärern­a kommer säkert att välkomna detta eftersom det sker en pendling mellan Markaryd och orterna i södra Halland.

DESSUTOM MÖJLIGGÖR ÅTERUPPTAG­ANDET av persontåg på hela sträckan Halmstad–markaryd–hässleholm snabbare tågförbind­elser från Västkustba­nan till Markaryd, Hässleholm, Kristianst­ad och västra Blekinge och åter. Vid lite eftertanke torde Hallandspo­litikerna inse detta och att detta även i högsta grad gynnar region Halland!

Christer Wilhelmsso­n

styrelsele­damot Resenärsfo­rum

Magnus Brynjer

medlem Resenärsfo­rum

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden