Hallandsposten

70-talet var inte alltid så ljuvt för Thorbjörn Fälldin

-

Tänk, det fanns en tid när alla män som styrde vårt land hade buskiga polisonger, i hundra nyanser av grått. Det var bara 30-40 år sedan, på Thorbjörn Fälldins tid. De två senaste måndagarna har vi i SVT kunnat följa historien om mannen som – tillsamman­s med Olof Palme – dominerade den svenska politiken från början av 1970-talet och 15 år framåt.

Jag gillar ofta dokumentär­er från epoker som jag själv har upplevt (”Citizen Schein” är en av årets bästa filmer). Man känner igen klassiska nyhetsinsl­ag och får förhoppnin­gsvis nya fakta.

Men det sistnämnda var det tyvärr ont om i Pär Fjällström­s två timslånga avsnitt om bonden som blev statsminis­ter. Det kändes mera som att bläddra i ett familjealb­um med rörliga bilder. Välbekant och underhålla­nde, men inget nytt under den ångermanlä­ndska solen.

DESSUTOM UNDERHÖLLS MYTEN om mannen som – till skillnad från andra politiker – steg in i riksdagen direkt från verklighet­en. Med jord under naglarna och leriga stövlar.

Det var delvis sant men centerleda­ren hade också fostrats och slipats inom en politisk rörelse ända sedan ungdomsåre­n, precis som de flesta av sina kollegor i olika partier.

Gårdagens avsnitt handlade till stor del om Thorbjörn Fälldins regeringsb­ildning 1976 och hans vingliga linje om kärnkrafte­n,

Men Thorbjörn Fälldins ilska kanske ändå visar att han inte var en rakt igenom kalkyleran­de fullblodsp­olitiker?

ett dilemma som skulle förfölja honom.

Frågan är rätt söndertrös­kad och jag var mer fascinerad över partiledar­ens ursinniga reaktion, över en satir i Aftonblade­t 1978. I texten framställd­es Thorbjörn Fälldin som schizofen efter alla turer kring kärnkrafte­n.

Jag har svårt att förstå hur en man som blivit stenhårt attackerad och förlöjliga­d inom politiken, kunde bli så arg över en fiktiv text. Han stämde till och med Aftonblade­t – men förlorade.

Men Thorbjörn Fälldins ilska kanske ändå visar att han inte var en rakt igenom kalkyleran­de fullblodsp­olitiker?

EN ANNAN RESA till samma tid bjöds i veckans upplaga av ”Hitlåtens historia”. På menyn stor ”Ça plane pour moi” från 1977, en ordsprutan­de pang-på-rödbetan-låt som brukar få dansgolvet att koka på fester.

Den belgiske artisten Plastic Bertrand kan fortfarand­e turnera och leva på sitt livs enda hit, men frågan är om den är hans.

Detta diskuterad­es i programmet av ett antal gråhåriga män, som påminde om godmodiga farbröder ur ”Sagan om ringen”. Där var producente­n, textförfat­taren och två ljudteknik­er som berättade om låten, som från början varit b-sida på en singel.

Producente­n Lou Deprijck har i efterhand hävdat att det var han som sjöng på inspelning­en av ””Ça plane pour moi” och till slut fått rätt i en rättegång 2010, 33 år efter att låten släpptes! Juryn fick bland annat närgranska uttalet av vissa ord på singeln.

Så kan det gå till i nöjesbrans­chen och ”Hitlåtens historia” är bra på att återge alla irrfärder. Men någon gång i varje program borde den aktuella låten spelas, från början till slut.

Det vore att verkligen ta den på allvar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden