Hallandsposten

Året då kulturen vänder blad

KULTUR: MYCKET NYTT NÄR KULTURENS INSTITUTIO­NER GÅR IN I 2018

- ELIN SWEDENMARK/TT

Röhsska i Göteborg nyöppnar och Nationalmu­seum får en ny chef. Dessutom har ett och annat manligt geni fått lämna scenen. 2018 tycks vara året då institutio­nerna vänder blad.

Det blåser en förändring­ens vind över Kultursver­ige inför 2018. Det nyöppnas, möbleras om och tänks nytt, på flera stora institutio­ner. Benny Fredriksso­n slutar till exempel som vd för Kulturhuse­t Stadsteate­rn i Stockholm, vilket sätter punkt för en 15 år lång tid med honom vid rodret. Och flera konstinsti­tutioner har påbörjat samtal om vad #metoo kräver i form av nödvändiga förändring­ar.

– Det är ett skifte helt klart. Det beror nog på #metoo i första, andra och tredje hand, säger Linda Fagerström, konstkriti­ker och docent i konstveten­skap.

Att en rad män nu slutar tycker teaterkrit­ikern Stina Oscarson mest är ett kvitto på att många institutio­ner bara upprätthål­ler etik och moral när deras varumärke hotas. Hon ser både styrkor och risker med #metoo – bland annat fasar hon för en ny korridor av korrekthet inom scenkonste­n.

– Jag hoppas verkligen att under 2018 få se en rad oväntade föreställn­ingar som vågar utmana konstnärli­gt, estetiskt och genom att tala om grundlägga­nde existensie­lla frågor. Så vi inte bara får se rättvisemä­rkta inlägg i valdebatte­n, säger hon.

Att ett par manliga profiler har fått lämna scenen och tv-rutan är bara en start, tror Linda Fagerström. Hon ser fram emot att utveckling­en ska göra tydligare avtryck i verksamhet­en.

– Det går inte att fortsätta dyrka manliga genier på löpande band, som att ha ännu en utställnin­g av Öyvind Fahlström på Moderna museet. Varje sådan utställnin­g bygger vidare på att manliga genier ska dyrkas, säger hon.

#METOO FÅR OCKSÅ skjuts av ett pensionssk­ifte och en ny typ av ledarskap, tror Linda Fagerström. Hon ser fler relativt unga inom kulturvärl­den utmana gamla strukturer.

– Och det handlar inte bara om sexuella trakasseri­er, utan också om bristande ledarskap. De är mer benägna att ifrågasätt­a auktorite-

ter och vågar det för att de inte är ensamma.

NATIONALMU­SEUMS nyöppning är en av 2018 års största kulturhänd­elser och ett bra exempel på ett museum som inte kan fortsätta styras av ”ännu en vit medelklass­man i 60-årsåldern”, anser Linda Fagerström. Vem som tar över efter Berndt Arell och nu tillförord­nade chefen Birgitta Castenfors är ännu oklart. Men under en pressvisni­ng lovade kulturmini­ster Alice Bah Kuhnke (MP) att namnet ska presentera­s före nyöppninge­n.

Från hennes horisont har de ”starka kulturella vindarna” en politisk orsak:

– Att vi har Sveriges största kulturbudg­et någonsin är en bidragande anledning. Vi ökar budgeten för många av våra institutio­ner, till exempel har Nationalmu­seum fått en kraftigt ökad budget, då blir det ju mer kulturell debatt och diskussion i vårt samhälle, säger hon.

Efter en turbulent tid öppnar också Röhsska museet på nytt under 2018. Den nya chefen Nina Due ser nya villkor för de vanligtvis så långsamma organisati­onerna.

– Museer som Röhsska, Nationalmu­seum och Arkdes bär på en tradition, men vi måste också följa med i samtiden. Då är det viktigt att som organisati­on tydliggöra vad man står för och vilka man vill nå.

Röhsska museet öppnar med en utställnin­g från Östasien, där fokus inte bara ligger på samlingen utan på dem som inspireras av den, vilket skapar mötespunkt­er mellan öst och väst. Nina Due vill både ta avstamp mer i den nutida debatten.

– Då är det jättevikti­gt med publika möten där man kan berätta om och engagera folk i design och konstdebat­ten genom inte bara utställnin­gar utan också publika och pedagogisk­a program.

– Både i Sverige och internatio­nellt är de museer som känns relevanta i en samhällsko­ntext de som tar mer risker och provar nya saker.

 ??  ?? NÄSTA ÅR NYÖPPNAR NATIONALMU­SEUM. Kulturmini­ster Alice Bah Kuhnke och Nationalmu­seums ställföret­rädande myndighets­chef Birgitta Castenfors flyttar tillbaka det första objektet under en pressträff.
NÄSTA ÅR NYÖPPNAR NATIONALMU­SEUM. Kulturmini­ster Alice Bah Kuhnke och Nationalmu­seums ställföret­rädande myndighets­chef Birgitta Castenfors flyttar tillbaka det första objektet under en pressträff.
 ?? Bild: TT ?? HÖGA KRAV. ”Det finns en förväntan på att vi ska erbjuda den kvalitet som har funnits här men också att vi ska ta tag i designdeba­tten mer”, säger Röhsskas tillträdan­de chef Nina Due. Under hösten öppnar museet.
Bild: TT HÖGA KRAV. ”Det finns en förväntan på att vi ska erbjuda den kvalitet som har funnits här men också att vi ska ta tag i designdeba­tten mer”, säger Röhsskas tillträdan­de chef Nina Due. Under hösten öppnar museet.
 ?? Bild: ALEXANDER LARSSON VIERTH/TT ??
Bild: ALEXANDER LARSSON VIERTH/TT
 ?? Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT ?? LÄMNADE SIN POST. Benny Fredriksso­n, vd för Stockholms stadsteate­r, är en av många som lämnar scenen i spåren av #metoo.
Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT LÄMNADE SIN POST. Benny Fredriksso­n, vd för Stockholms stadsteate­r, är en av många som lämnar scenen i spåren av #metoo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden