Hallandsposten

Lita inte på en diffus magkänsla om att allt blir värre utan utgå från fakta.

SANNING. Den som tycker att politiker eller media sopat fakta under mattan bör själv vara noga med att hålla sig till sanningen.

-

LEDARE 19/12. Att våldet ökar i samhället är numera något som ”alla” vet. För att det känns så. I magen och hjärtat. För att tongivande opinionsbi­ldare gång på gång hävdar att det är så. Tittar man de siffror som publicerat­s från Brottsföre­byggande rådet, Brå, är verklighet­en inte lika svartvit.

NÄR BROTTSUTVE­CKLINGEN analyserad­es baserat på Brås nationella trygghetsu­ndersöknin­g samt den nationella kriminalst­atistiken visade det sig att det dödliga våldet minskat under lång tid. I början av 2000-talet utsattes i snitt 92 personer årligen för dödligt våld. Mellan 2011–2015 handlade det om i snitt 85 personer årligen. Antalet knivbrott har under den senaste tioårsperi­oden legat relativt konstant.

I Skolunders­ökningen om brott (som mäter elevers utsatthet för brott samt delaktighe­t i brott) kunde man se att andelen unga som bär kniv varierat. 1995 var det 16 procent, 2008 10 procent och 2015 uppgav 6 procent av tjejerna och 12 procent av killarna att de burit kniv.

Ändå kunde Malcom Kyeyune, skribent i bland annat Göteborgsp­osten, Fokus och Dagens Samhälle, häromdagen i sociala medier i princip oemotsagd hävda att våldet ökar och att såväl medier som människor i allmänhet börjar vänja sig vid detta. Att vi blir allt mer oberörda inför knivdåd som det som inträffade på en gymnasiesk­ola i Enskede på Luciadagen.

Flera timmar efter att samtliga större redaktione­r toppat med nyheten menade Kyeyune att ”det bara blivit en notis” och hans analys var att det berodde på vi ”numera allt oftare bemöter våldet genom att rycka på axlarna eller ironisera”. Detta för att ”vi vet ju i slutändan alla precis vad detta handlar om, och varför det sker”.

Är det verkligen så? Nej. Att döma av den bevakning och de reaktioner som omgett denna och liknande händelser finns inget som tyder på att varken medier eller människor i allmänhet rycker på axlarna. Tvärtom uppmärksam­mas hat, hot och våld mer än någonsin. Och reaktioner­na från de allra flesta är starka.

Ändå finns det ett växande antal profession­ella tyckare som av någon anledning känner ett behov av att sprida konspirati­onsteorier om hur traditione­lla medier arbetar, driva illa underbyggd­a teser om hur människor trubbas av och insinuera att vårt samhälle befinner sig i ett totalt förfall. Kyeyune är bara ett exempel, långt ifrån ensam. Det är svårt att föra en seriös samhällsde­batt i ett sådant klimat.

Rimligtvis borde också den som anser att politiker eller media länge försökt skyla över svårighete­r och sopat fakta under mattan vara särskilt noga med att hålla sig till sanningen själv.

VISST FINNS VÄXANDE problem i vårt samhälle: Hatbrott, näringsidk­are som inte vågar hålla öppet, kvinnor som inte vågar gå ut och skolor i kaos, bara för att nämna några. Självklart måste vi tala klartext om detta och om de bakomligga­nde orsakerna. Men vi bör göra det med utgångspun­kt ifrån fakta och inte utifrån en diffus magkänsla om att allt bara blir värre.

Det är svårt att föra en seriös samhällsde­batt i ett sådant klimat.

 ?? Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT ?? VÅLD. Har vi verkligen blivit avtrubbade inför nyheter om grova våldsbrott?
Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT VÅLD. Har vi verkligen blivit avtrubbade inför nyheter om grova våldsbrott?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden