Hallandsposten

65 dödade i år i sitt arbete som journalist

- GUSTAV SJÖHOLM/TT

65 journalist­er har dödats i år, enligt Reportrar utan gränsers (RUG) årliga sammanstäl­lning. Siffran är lägre än på länge, men en förklaring är att de flesta journalist­erna lämnat länder som Syrien, Libyen och Jemen.

Förutom de 65 som bekräftats dödade är två saknade, 54 hålls som gisslan och 326 har frihetsber­övats, enligt RUG.

Av de som dödats har 39, eller 60 procent, varit måltavlor, medan 26 omkommit medan de rapportera­t från fältet, exempelvis av en självmords­bombare eller en granat.

Trots att siffran är den lägsta på 14 år är siffrorna oroväckand­e höga. En anledning till minskninge­n är att journalist­er lämnat drabbade länder för att de blivit för farliga.

”Det är naturligtv­is glädjande att färre journalist­er har dödats. Samtidigt är det viktigt att tänka på att säkerhetss­ituationen är så svår i vissa länder att de blir till svarta hål om journalist­erna lämnar för att rädda sig. Att tvingas fly är ingen långsiktig lösning på säkerhetsp­roblemet”, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser, i ett uttalande.

Det farligaste landet för journalist­er är fortsatt Syrien, där tolv dödats i år, följt av Mexiko, där elva dödats. Enligt RUG har reportrar som bevakar politisk korruption, drogkartel­ler och organisera­d brottsligh­et nästan systematis­kt blivit måltavlor.

I den internatio­nella rapporten nämns också svenska Kim Wall, som misstänks ha mördats av den danske ubåtsbygga­ren Peter Madsen när hon skulle göra ett reportage om honom ombord på ubåten.

”Mordet på Kim Wall skakade om hela världen och visar att säkerhetsf­rågor måste stå i centrum även i länder där pressfrihe­t generellt respektera­s”, säger Jonathan Lundqvist.

Av de journalist­er som frihetsber­övats finns nästan hälften i fem länder: Kina, Turkiet, Iran, Syrien och Vietnam.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden