Hallandsposten

Han är fotbollslö­ftet som blev travchef. Men nu är René Jensen inne på upploppsra­kan i Halmstad.

TRAV: RENÉ REDO ATT BYTA HALMSTAD MOT KÖPENHAMN

- Halmstadpr­ofiler i juletid ANDERS TORNELL at@hallandspo­sten.se 010-471 51 49

– En spännande utmaning. Det nya jobbet innebär mycket resande, men jag kommer att bo kvar i Skedala och jobba en del hemifrån, säger René.

Han installera­s officiellt på Charlotten­lund i Köpenhamn den femte februari och kommer under januari finnas med i bakgrunden för att ge efterträda­ren Jan-olof Molin bästa möjliga start.

– ”Molle” kommer till ett väldukat bord. Nästa år är prispengar­na de högsta någonsin – över 36 miljoner – i Halmstad, upplyser René. Vad är du mest stolt över att ha uppnått som sportchef?

– Det är svårt att rangordna, men vi har verkligen flyttat fram positioner­na och fått genomslag både nationellt och internatio­nellt. Det kan vi glädja oss mycket åt.

– PÅ LOKALA planet är jag nöjd för den utveckling som Sprintermä­staren fått. 2002 öppnade vi upp tävlingen för hästar från hela världen och sportsligt har vi fått ett enormt lyft. I dag är Halmstad en maktfaktor i svensk travsport – vi är med i de stora loppen och har många duktiga kuskar och hästar i V75.

– Men utan ett bra teamarbete hade vi inte lyckats lika bra. Vi är som en enda stor familj där alla brinner för sporten. Är det något som du tycker att du kunde ha gjort bättre?

– Våra framgångar har skett på bekostnad av amatörträn­arna. De har haft tufft att hävda sig och därför har en del tröttnat. I en titt i backspegel­n hade jag önskat att vi kompensera­t amatörträn­arna på något vis.

René har mer eller mindre levt i travvärlde­n i snart 40 år, men att

Dagen före nyårsafton gör René Jensen sin sista tävlingsda­g som sportchef på Halmstadtr­avet. Efter 20 år på banan återvänder han till rötterna och blir ny bas för dansk travsport.

han skulle ta den vägen trodde han inte som ung.

Då var dansken en lovande fotbollssp­elare och hade stor del i att hans klubb Espergärde utanför Helsingör blev mästare för 18-åringar på Själland 1981.

– Jag spelade på topp och gjorde två mål innan jag blev utvisad efter gruff med målvakten, men vi vann med 7–2, minns René, som mött danska storheter som Michael Laudrup och Kim Vilfort.

TRE ÅR TIDIGARE hade Renés mamma träffat en ny man och flyttade till Aalborg från Bornholm med sin son.

– Det var en ren slump att jag blev intressera­d av trav. Min styvpappa hade ett stuteri och jag tyckte det var spännande med hästarna. Samtidigt svalnade mitt fotbollsin­tresse.

Siffran åtta skulle få stor betydelse för Jensen.

1978 kom han för första gången i kontakt med travsporte­n, 1988 blev han sportchef på travbanan i Aarhus, 1998 tog han över ansvaret i Halmstad och 2018 är det åter dags att byta jobb.

– 2008 (såklart!) hade jag en föreläsnin­g på Scandic Hotell i Halmstad om hur det var att leva som dansk i Halland. Då sa jag att det skulle vara kul at komma tillbaka till Danmark och avsluta yrkeslivet med att jobba med dansk travsport, fast jag trodde aldrig att det skulle bli aktuellt.

MEN EFTER ATT han i somras ställt upp och arbetat med storloppet Copenhagen Cup fick han en förfrågan om att bli sportchef i dansk travsport. Det kunde René inte tacka nej till. Om en och en halv månad börjar han den nya tjänsten.

– Jag slutar i Halmstad den 26 januari och tar sedan en veckas semester. Redan på kvällen efter min sista arbetsdag flyger jag ner till Frankrike för att se Prix d’amerique och skapa lite nya kontakter.

– Jag brinner för att komma igång. Dansk travsport har gått nedåt under många år men planat ut. Jag hoppas att jag kan vara med och lyfta den igen.

 ??  ?? SNART KLAR. Dagen före nyårsafton gör René Jensen sin sista tävlingsda­g som sportchef på Halmstadtr­avet. I början av februari börjar han den nya tjänsten som sportchef för dansk travsport.
SNART KLAR. Dagen före nyårsafton gör René Jensen sin sista tävlingsda­g som sportchef på Halmstadtr­avet. I början av februari börjar han den nya tjänsten som sportchef för dansk travsport.
 ??  ??
 ?? Bild: JARI VÄLITALO ??
Bild: JARI VÄLITALO
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden