Hallandsposten

Gymnasiet kastar ut äldre elever

- JONATAN GERNES 010-471 50 98 jg@hallandspo­sten.se

Ensamkomma­nde flyktingba­rn som får sin ålder uppskriven ska sparkas ut från Osbecksgym­nasiet om de fyllt 18 år innan de började. Kultur- och utveckling­snämnden (kun) valde den hårda linjen. Fem elever drabbas direkt.

Beslutet togs enhälligt i går. Men på presskonfe­rensen som hölls direkt efteråt lät det på politikern­a som att de egentligen var emot beslutet de precis hade fattat.

– Jag tycker att det är väldigt tragiskt att Migrations­verket gör på det här sättet (och skriver upp ålder, reds. anm.). De här ungdomarna är redan trasiga när de kommer. När de börjar komma i ordning och får en trygghet så rycker man upp dem en gång till, sade Gudrun Pettersson (C), vice ordförande i kun.

– Jag är helt säker på att historiker kommer att se detta som en svart fläck i framtiden, sade Cecilia Roos (M), nämndens ordförande.

– De flesta runt bordet satt med tungt hjärta att ta det här beslutet, sade Magnus Johansson (S), andre vice ordförande.

I PRAKTIKEN BETYDER det att fem asylsökand­e ungdomar som för närvarande går på Osbecksgym­nasiet i Laholm omedelbart måste avsluta sina studier. Om fler får sina åldrar uppskrivna av Migrations­verket sparkas de också ut.

Hur många som kan bli berörda vet inte kommunen i dag.

Frågan var uppe redan i september, men då blev det återremiss. Politikern­a som bestämmer över gymnasiesk­olan i kommunen ville ha bättre på fötterna.

Därefter har tjänstemän­nen tagit fram en ekonomisk redogörels­e och vid sammanträd­et på onsdagen redogjorde en jurist för vilka lagar som gäller.

– Det är viktigt att klargöra olika myndighete­rs ansvar. Migrations­verket har ansvar för de här barnen. Vi har ansvar för gymnasiesk­olan och följer skollagen. Vi får ingen ersättning för asylsökand­e som är över 18 år, sade Cecilia Roos.

Vad hon vet har saken aldrig prövats rättsligt.

– Det här kan kanske vara tillfälle att göra det.

DEN HÅRDA LINJEN som politikern­a, trots sin uttalade motvilja, bestämde sig för var dock inte den enda möjliga vägen att gå. I beslutsund­erlaget fanns flera alternativ. Till exempel att låta eleverna gå kvar påbörjad termin, eller fullfölja sina studier ända till slut.

– Vi skulle kunna gå till fullmäktig­e och säga att vi vill ha kompensati­on för de här eleverna, och alla framåt i tiden. Men samtidigt så sitter vi och diskuterar budget 2018. Det rimmar inte riktigt, sade Gudrun Pettersson.

– Vi tycker att Migrations­verket borde ha skjutit till de här pengarna, sade Magnus Johansson.

SD hade som enda parti inget att invända mot det eniga beslutet.

”De flesta runt bordet satt med tungt hjärta.” MAGNUS JOHANSSON (S)

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden