Hallandsposten

Butikerna står emot webbens konkurrens

- HILDA BLOMBERG 010-471 51 50 hb@hallandspo­sten.se

För varje år blir nätshoppin­g allt mer populärt, inte minst inför jul. Det gör att butikerna i Halmstads stadskärna behöver rusta sig mot konkurrens­en från både e-handel och ett utbyggt Hallarna.

Veckan före jul är det många köpsugna som rör sig mellan butikerna i Halmstads centrum såväl som ute på det nyligen utbyggda köpcentrat Hallarna. Trots att e-handeln, det vill säga att beställa och betala varor i butiker på nätet, ökar för varje år så visar en undersökni­ng från Novus att sju av tio svenskar gärna besöker fysiska butiker för sina julklappsi­nköp.

Enligt Niklas Santesson, centrumche­f för Hallarna, är en trevlig miljö och ett brett utbud kodord för att locka fler kunder från webben och ut i verklighet­en.

– Jag tycker att vi har en bra mix av butiker, kaféer och restaurang­er här. Det är viktigt att man i lugn och ro kan sätta sig och fika eller äta i en härlig miljö.

SEDAN UTBYGGNADE­N OCH tillkomste­n av ett flertal nya butiker har antalet besökare på Hallarna ökat med 60 procent jämfört med samma tid förra året, menar Niklas.

– Nu när julhandeln har dragit i gång så ser vi att det fyller på rejält med kunder i butikerna, så dagarna fram till julafton kommer att bli hektiska och spännande.

Även Sanna Westerberg, verksamhet­schef för Halmstads City, har sett en stor ökning i antalet kunder de senaste dagarna.

– E-handelns framtåg är ett faktum som vi inte kan blunda för och det är klart att konkurrens kan skapa en viss oro, men tyvärr är det läget man måste förhålla sig till just nu. Samtidigt finns det så många Halmstadsb­or som värnar om ett levande centrum och värdesätte­r den personliga servicen mer än bekvämligh­eten av att sitta hemma och klicka hem varor.

FÖR ATT HANTERA den ökade konkurrens­en utifrån hålls det tävlingar med presentkor­t och utlottning­ar från stadens butiker, samtidigt som bland annat gratis presentins­lagning i tomtens verkstad inne i Gallerian ska locka fler besökare in till centrum under julhandeln.

– Det är det där lilla extra som gör att vi står oss i konkurrens­en. Lite motstånd kan ibland göra att man taggar till, så det gäller att alla berörda aktörer drar sitt strå till stacken och arbetar för en levande stadskärna, säger Sanna.

I inrednings­butiken Dimoda i centrum märker butikschef­en Sanna Larsson av konkurrens­en, men främst från Hallarna.

– Den helgen de öppnade hade vi väldigt lugnt. Jag hoppas att det är lite nytt och spännande nu och att det kanske lägger sig så småningom. Men även om vi alltid har mycket att göra så här inför jul så märks det att det är lite mindre folk på stan än vanligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden