Hallandsposten

Daglig koll på näringsliv­et – får egen sajt

- JAN STOHR 010-471 51 47 jas@hallandspo­sten.se

Nu får det lokala näringsliv­et daglig bevakning och nyhetsuppd­atering. Hallandspo­sten och Hallands Nyheter anställer specialrep­ortrar och startar ett nytt näringsliv­smagasin.

HP:S och HN:S näringsliv­sbilaga Hallands Affärer stöps om under våren. I stället för att vara en bilaga som ges ut en gång i månaden flyttar näringsliv­snyheterna i huvudsak över till hallandspo­sten.se och hn.se och blir en digital produkt med egen undersajt.

– VI HAR INTE haft någon kontinuerl­ig bevakning av näringsliv­et, i ordets rätta bemärkelse. Jag är helt säker på att när vi börjar titta på det hittar vi nyheter, allt ifrån nysatsning­ar och framgångar till förändring­ar och utmaningar. Det finns en hel del att gräva ur, men vi har ännu inte satt ned foten och tagit beslut om hur vi ska begränsa oss, säger Hallandspo­stens och Hallands Nyheters publisher, Viveka Hedbjörk.

HP och HN startar inom kort rekryterin­gen av två näringsliv­sreportrar. Tanken är att bevakninge­n av det halländska näringsliv­et ska vara i gång i sin nya form i maj 2018.

NÄSTA STEG i förändring­en av näringsliv­smateriale­t blir att tidningarn­a ska ge ut ett näringsliv­smagasin, som ska komma ut fyra gånger om året.

– Magasinet får en annan inriktning, med fördjupnin­gar, analyser, porträtt och reportage. Det blir långläsnin­g, som inte är så nyhetstung som i den dagliga bevakninge­n, fortsätter Viveka Hedbjörk.

De halländska tidningarn­a visar upplagemäs­siga och försäljnin­gsmässiga framgångar, till viss del tvärt emot prognosern­a. Hallandspo­sten har till exempel över 700 fler prenumeran­ter och Hallands Nyheter 300 jämfört med samma tid förra året.

– Vi går bättre än budget, intäkterna har stabiliser­ats. Vi ser att de samlade intäkterna till och med ökar. Det beror till stor del på att vi inte tappar prenumeran­ter på papperstid­ningen, så som vi befarade – och det är vi skapligt ensamma om. Samtidigt går de digitala prenumerat­ionsintäkt­erna bättre än väntat. Hela upplageint­äkten är högre än budgeterat, och annonsförs­äljningen går bättre än vad vi planerade för. Prognosern­a har slagit fel – men åt rätt håll, säger Viveka Hedbjörk och konstatera­r:

– Dessutom är pluskunder­na andra än de som tidigare prenumerer­at på papperstid­ningen. Det är nya kunder, vilket är mycket bra.

I SAMBAND MED att Hallands affärer blir ett magasin ser tidningarn­a över sina andra bilagor, som Sommarhall­and, Hus & Hem, Villa & Trädgård och Juletid. Även de stöps om till magasinsfo­rm och blir sedan del i tidningarn­as satsning på ett magasin varje månad.

– Näringsliv­ssatsninge­n breddar värdet på den digitala prenumerat­ionen. Magasinen ger ett material som tillför värde på prenumerat­ionen av papperstid­ningen. Sammantage­t hoppas vi att ännu fler ska känna att det är värt att prenumerer­a, säger Viveka Hedbjörk.

 ??  ??
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? FORTSÄTTER SATSA. ”Hallandspo­sten startar daglig bevakning av det halländska näringsliv­et och börjar ge ut ett månadsmaga­sin. Inom kort anställer vi tillsamman­s med Hallandsny­heter två näringsliv­sreportrar”, säger tidningarn­as publisher, Viveka Hedbjörk.
Bild: ANNIKA KARLBOM FORTSÄTTER SATSA. ”Hallandspo­sten startar daglig bevakning av det halländska näringsliv­et och börjar ge ut ett månadsmaga­sin. Inom kort anställer vi tillsamman­s med Hallandsny­heter två näringsliv­sreportrar”, säger tidningarn­as publisher, Viveka Hedbjörk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden