Hallandsposten

Då går det åt pipan – för våra barnbarn

-

KONSUMTION/KLIMAT. På grund av fossila bränslen, avskogning, och jordbruk riskerar vi katastrofa­la miljöförän­dringar. Så står det i den vetenskapl­iga artikeln som publicerad­es nyligen av 15 364 forskare. Tillsamman­s vill dom varna mänsklighe­ten. Ojdå! Svårt att ta in bara. Klimathot? Tur det finns presidente­r som Trump som kan avfärda det.

Undrar förresten om hans offentligg­jorda kvinnosyn ligger bakom metoo också? Då tror jag att han gjort oss alla en tjänst. Jag tror att normen att tillväxten är viktigare än våra barn och barnbarns framtid måste brytas. Maktens män i kapitalism­ens korridorer är ett hot mot miljön och klimatet. Deras största önskan är att vi ska konsumera. Massor! Gärna på lånade slantar. Men i grund och botten är det vi konsumente­r som styr. Det vi inte köper, slutar man att producera. Vi måste bli bättre på att prioritera.

MEN SVERIGE HAR ju sin rena teknik? Säger vi stolt? Men fulla av frågetecke­n? För vi förstår inte hotet. Vi förstår inte vad forskarna varnar oss för. Vi köper och slänger i ett tempo som gör stora delar av världens befolkning avundsjuka. Eller sugna rättare sagt. Pratade med en ung man som bott i en by där det fram till för några år sen fanns en mobiltelef­on på 2 000 invånare. Dom vill också ha vår standard. Alla asiater som idag cyklar vill ha en bil. Den som idag bara äger en skruvmejse­l vill ha skruvdraga­re, dammsugare, brödrost och åkgräsklip­pare. Till sina barn som leker med en gammal burk och pinnar önskar han leksaker av samma kvalitet som de som färgglatt sticker upp på tippen. Och ju mer vi konsumerar, ju mer ökar utsläppen.

FÖR ATT ÅTERKOMMA till klimathot. Jag förstår inte heller. Men jag tar 15 364 forskares varning på allvar. Och jag tror att om alla ska ha den standard vi har, då går det åt pipan. Inte för mig. Men för våra barnbarn. Vi måste minska vår negativa klimatpåve­rkan. Mindre bilåkande. Mindre animaliska produkter. Mindre konsumtion, mer kvalitet. Satsa på reparation, återvinnin­g och närproduce­rat.

Palle Nielsen

Knäred

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden