Hallandsposten

Tågtrafike­n kan startas omedelbart

-

Med tågtrafik på Markarydsb­anan skulle Halmstad åter bli en betydelsef­ull knutpunkt, skriver Jan Du Rietz och Magnus Sandgren.

DEBATT 21/12. Timtrafik med Öresundstå­g och Pågatåg kan omedelbart startas mellan Halmstad och Markaryd. Det visar en analys av Markarydsb­anan, Halmstad C och utredninga­r från Trafikverk­et och konsulten Trivector.

Region Halland och kommunerna Halmstad och Laholm har dock valt en onödigt komplicera­d väg som riskerar ge tågtrafik på hela banan först framåt 2030. Men det finns exempel runt om i landet på effektivar­e arbetssätt. Inget kan dessutom stoppa Pågatåg Nordost-parterna från att köra tåg till Halmstad i morgon om de så önskar.

MED LITE TRAFIK- och signaltekn­iska knep räcker kapacitete­n på Halmstad C på kort sikt, en robust tågtrafik kan köras igång direkt, inget nytt ställverk behövs, ett mötesspår i Knäred och stationer i Veinge och Knäred behövs inte för trafikstar­t. Detta trots vad ledande politiker som Dag Hultefors, Elisabet Babic och Carl Fredrik Graf från Region Halland och kommunerna Laholm och Halmstad hävdar.

Problemet med busstrafik­en visar sig vara det klassiska – det tar så lång tid.

Men en interimslö­sning kan skapas i väntan på att Hallands- och Trafikverk­sprocessen med alla åtgärdsval­sstudier, avsiktsför­klaringar, förhandlin­gar, järnvägs- och detaljplan­er, miljöprövn­ingar, stationsut­vecklingsp­rojekt, finansieri­ngsprocess­er, upphandlin­gar, överklagan­den och byggande blir klar. Komplicera­t arbete med många kockar och ständiga förseninga­r av projekt i nationella transportp­lanen gör att om Hallandspr­ojektet är klart om tio till tolv år får man vara nöjd.

Men till exempel byggandet av nya mötesplats­er på Svealandsb­anan för några år sedan visar på en helt annan väg. Parterna Trafikverk­et och berörda kommuner arbetade med en förenklad process som gav resultat på ovanligt kort tid. Det här arbetssätt­et skulle lösa upp Hallandskn­uten direkt. Och det finns goda anledninga­r till ett sådant försök. Idag tar det orimligt lång tid med tåg och buss mellan Blekinge, Norra Skåne, södra Kronoberg och Halland.

Att läsa Resrobot reseplaner­aren för en resa Markaryd–halmstad visar på omvägar med bussar och tåg och många byten via Örkelljung­a och Ängelholm, restid 2 tim och 26 min eller via Hässleholm och Helsingbor­g, 3 tim och 10 min eller via Ljungby, 2 tim och 33 min.

En gång om dagen går direktbuss Markaryd– Halmstad på cirka en timme. Problemet med busstrafik­en visar sig vara det klassiska – det tar så lång tid. Ett eltåg mellan Markaryd och Halmstad kör på halvtimmen och ger kraftfull regionförs­toring med hållbar utveckling för berörda kommuner och näringsliv­et.

BEFOLKNING­EN I BLEKINGE, norra Skåne, södra Kronoberg och angränsand­e kommuner med drygt 350 000 invånare får med genomgåend­e tåg på Markarydsb­anan kortare restider till och från Halland med drygt 320 000 invånare. För Halmstad innebär det en möjlighet att åter bli en betydelsef­ull knutpunkt för södra Sverige.

Jan Du Rietz,

trafikjour­nalist, författare till ”trafikpoli­tik” i NE

Magnus Sandgren,

lokförare, signaltekn­iker, elingenjör, sakkunnig järnvägsfr­ågor, teknisk chef och delägare BLS Rail AB

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden