Hallandsposten

Invånarna är lite tryggare

- CARINA NILSSON 010-471 50 97 cn@hallandspo­sten.se

Invånarna i Laholm är lite tryggare än förra året. Allra tryggast känner man sig när polisen är synlig. Det visar sammanstäl­lningen av medborgarl­öftena för 2018.

Medborgarl­öftena tas fram av polisen och Laholms kommun. Syftet är att förebygga brott, öka tryggheten och minska brottsligh­eten. Under 2017 har en rad åtgärder gjorts inför löftena för 2018. Bland annat har cirka 900 kommuninvå­nare fått svara på en enkät.

– VI HAR NÅTT ut till många, och överlag är det något fler personer som känner sig trygga, jämfört med föregående år, säger kommunpoli­s Kristian Nilsson som håller i arbetet tillsamman­s med Karin Martini som är Laholms kommuns utredare i trygghet och säkerhet.

Förra året uppgav många att de kände sig otrygga i området runt LP Hanssons väg.

– Där har vi gjort flera åtgärder under året. Vi i polisen har varit mer synliga i området, vi har gjort farthinder och röjt undan buskar, vilket verkar ha gett effekt, säger Kristian Nilsson.

Det område där kommuninvå­narna känner sig mest otrygga är nu i stället i Laholms centrum och stadsparke­n.

– FÖRRA ÅRET genomförde vi trygghetsv­andringar i Stadsparke­n, där många upplevde att det var mörkt. Men det kunde lätt åtgärdas genom att stadsträdg­årdsmästar­e Charlotte Fajersson ändrade inställnin­gen på belysninge­n från 10 watt till 40 watt, säger Karin Martini och fortsätter:

– Under nästa år ska vi genomföra trygghetsv­andringar i Laholms centrum tillsamman­s med boende, för att se om vi kan ta fram åtgärder även där, säger hon.

Fler trygghetsv­andringar ska också genomföras i byarna, och alla svar från enkäten har analyserat­s.

– Det behöver inte alltid vara så stora saker som kommer fram. Flera har nämnt belysning kring idrottshal­lar eller att det är en mörk skolväg för barn. Mycket sådant kan vi rätta till, säger Karin Martini.

Viktigast av allt för att invånarna ska känna trygghet är dock att polisen syns och visar att de finns.

– Det är väldigt tydligt, och det är också något som jag vill jobba med. Vi ska göra fler kontroller och vara med i fler aktivitete­r, säger Kristian Nilsson.

 ?? Bild: THIMMY MÅRDH/ARKIV ?? NYA LÖFTEN. Karin Martini och Kristian Nilsson ska fortsätter arbetet med medborgarl­öftena i Laholms kommun.
Bild: THIMMY MÅRDH/ARKIV NYA LÖFTEN. Karin Martini och Kristian Nilsson ska fortsätter arbetet med medborgarl­öftena i Laholms kommun.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden