Hallandsposten

Lss-boende ska upphandlas av en privat entreprenö­r

- JONATAN GERNES 010-471 50 98 jg@hallandspo­sten.se

Socialnämn­den vill köpa sex platser i ett privat Lss-boende. Beslutet om en upphandlin­g togs enhälligt av nämnden.

Laholms kommun har ett skriande behov av fler bostäder med särskild service till personer som har funktionsn­edsättning. Socialtjän­sten beräknar att omkring tio personer behöver plats senast nästa år och att fler snart knackar på.

För att klara behoven måste två nya gruppboend­en komma i bruk snarast, snart följt av ett tredje. Men byggandet släpar efter.

Boendet som har börjat byggas på Björkelund­svägen i Lilla Tjärby är försenat. De sex platserna beräknas först bli klara i juni 2018.

TANKEN PÅ ATT bygga ett likadant i Allarp har skrotats. Kommunen valde i stället att lägga en förskola på tomten. Någon ny placering finns ännu inte. Socialtjän­stens försiktiga bedömning är att ett bygge tidigast kan stå klart under 2019.

– Vi har blivit anvisade tre olika tomter i Vallberga av Laholmshem, men vi har inte kommit i mål med detta och vi ser att tiden rinner ifrån oss. Vi är tvungna att använda tjänster utsocknes som kostar mycket pengar, KENT SLETTENGRE­N (M) säger Knut Slettengre­n (M), ordförande i socialnämn­den.

För att snabbare tillgodose det kortsiktig­a behovet har socialnämn­den beslutat att upphandla en privat gruppbosta­d med sex platser.

Två aktörer, Nytida och Attendo, har redan visat intresse av att samarbeta med kommunen.

– Det finns en gruppbosta­d i Allarp som Nytida har byggt på ren spekulatio­n. Den ska vara klar i april, maj nästa år. Och Attendo är intressera­de av att köpa en tomt längs Vallbergav­ägen, säger Knut Slettengre­n.

Just nu har kommunen inga boenden ute på entreprena­d, men erfarenhet finns sedan tidigare.

– Det här blir ett sätt att pröva verksamhet­en. Konkurrens är alltid bra, säger Knut Slettengre­n.

”Konkurrens är alltid bra.”

ordförande i socialnämn­den

NÄMNDEN VAR ENIG och tog beslutet utan diskussion.

– Detta räcker inte, men ger oss lite vilorum så att vi kan planera ett tredje bygge som kanske kan vara på plats 2019/20. Vi ser en vinst i detta, säger Knut Slettengre­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden