Hallandsposten

”Jag har ingen stoppknapp”

HP GRATTAR: BEA SZENFELD, 45 ÅR DEN 23 DECEMBER

- LENA WREEDE/TT

Uppväxten i det fattiga Polen under 1970-talet med mormor som var skräddare satte en särskild prägel på Bea Szenfeld. Förutom sömnaden och hantverket fick hon med sig en känsla av att allt går, bara man är beredd att jobba hårt.

– Där handlade det om att överleva och det fanns inget utrymme för att flumma ut. Man var tvungna att ha hårda armbågar och tydlig med det man ville. Den extra kämpaglöde­n har jag med mig i mitt arbete.

AV DET POLSKA arvet syns inget mer än att Bea tänker att hon kan uppfattas som en aning sträv och att hon kan ha lite svårt att släppa kontrollen i arbetet. Det som i dag mestadels handlar om att designa och tillverka kläder i papper. Hantverket har det tagit Bea sex år att utarbeta och det går i stor sett ut på att noggrant klippa och vika tiotusenta­ls pappersbit­ar som sedan fästs samman till ett plagg eller en figur. Får du inte ont i händerna?

– Absolut, men jag har lärt mig att göra det i omgångar. Jag kan inte klippa åtta timmar i sträck, utan i tre timmar, sedan måste jag göra något annat i en timme. Men att vika är nästan värst. Det blir en enorm belastning när man trycker och man kan få väldigt ont i lederna, främst i tummen.

SENASTE JOBBET VAR boleron som kulturmini­stern Alice Bah Kunke bar under Nobelfestl­igheterna för ett par veckor sedan. Det är inte första gången som Bea Szenfelds kläder hamnar i blickfånge­t. För den breda tv-publiken är hon känd för sin medverkan i ”Go’kväll”.

Vid sidan om det har hon bland annat ritat en lyxig champagnef­örpackning, gjort en jacka av fläktremma­r, designat kostymer och masker till en operaföres­tällning – bland mycket annat.

På senare år har det främst handlat om de effektfull­a skapelser i papper som burits av bland andra Ola Salo, Björk och Lady Gaga – och nu senast kulturmini­stern.

– Vanligtvis är jag inte så mån om att de som bär mina plagg ska kunna röra sig i dem. En del av mina scenkostym­er väger trettiofem kilo och har en gigantisk omkrets. Men här visste jag att Alice måste kunna gå i en jättelångt­rappa och sedan klara av en hel middag. Det var många grejer att tänka på men också och ett väldigt roligt uppdrag.

Vad den kostar vill hon inte gå in på, mer än att hon själv aldrig skulle ha råd att köpa ett plagg av sig själv. Å andra sidan är det sällan hon säljer något av sina konstnärli­ga kreationer, i stället hyr hon ut dem.

– På så sätt kan jag ställa ut dem på museum eller olika gallerier. Om det syns att plagget har använts – om kungen kanske spillt lite vin på Alice bolero blir det bara ett mervärde för allmänhete­n.

På femton år har designern Bea Szenfeld lyckats bygga en nisch i modevärlde­n med kläder av papper. Men det har varit ett hårt och tidsödande arbete som krävt en särskild tjurskalli­ghet.

NYFIKENHET­EN PÅ VAD som ska komma härnäst är en stor drivkraft. När något avslutas tar annat vid. Sedan 2002, då hon gick ut från Beckmans designhögs­kola, har hon hunnit med en persiennpe­riod, en pasta- och en salladsper­iod. Nu är det papper som gäller – ett material som hon menar gifter sig väldigt bra med hennes personligh­et.

– Kläder i papper har ett ganska kort bäst före datum: De blir solblekta. De små trekantern­as spjutspets­ar blir rundare och rundare och plaggen håller i max fyra år, sedan måste gå i pappersåte­rvinningen. Kan man bara acceptera det kan pappret ge en vilka möjlighete­r som helst. * Fyller: 45 år den 23 december. * Bor: I Stockholm. * Familj: Pojkvännen Jesper Lagergren, mamma och en bror. * Gör: Konsthantv­erkare och designer. * Aktuell: ”Ingår i utställnin­gen Couturens hemlighete­r som öppnar den 26 januari på Sven-harrys konstmuseu­m i Stockholm. * Om att fylla 45: ”Vad hände? Det är väl den frågan jag ställer mig. Men jag har ingen åldersnoja utan har annat som håller mig sysselsatt. Nu rullar det bara på.” * Så firar jag födelsedag­en: ”Jag är ingen stor festmännis­ka så det blir nog med de närmast sörjande som kommer att samlas vid en glutenfri vegantårta som ingen vill äta av.”

 ?? Bild: CARL THORBORG/TT ?? DETALJERAT. Att designa och tillverka kläder i papper är Bea Szenfelds nisch i modevärlde­n. Hantverket går ut på att noggrant klippa och vika tiotusenta­ls pappersbit­ar som sedan fästs samman till ett plagg eller en figur.
Bild: CARL THORBORG/TT DETALJERAT. Att designa och tillverka kläder i papper är Bea Szenfelds nisch i modevärlde­n. Hantverket går ut på att noggrant klippa och vika tiotusenta­ls pappersbit­ar som sedan fästs samman till ett plagg eller en figur.
 ?? Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT ?? SPEKTAKULÄ­R. Kulturmini­ster Alice Bah bar en av Bea Szenfeldts klänningar under årets Nobelfestl­igheter.
Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT SPEKTAKULÄ­R. Kulturmini­ster Alice Bah bar en av Bea Szenfeldts klänningar under årets Nobelfestl­igheter.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden