Hallandsposten

Julia klar för Europa

GOLF: GOLFTALANG­EN FÅR CHANSEN ATT SPELA PÅ EUROPATOUR­EN 2018

- LINDA WEINSTOCK lw@hallandspo­sten.se

Efter tre klart godkända rundor och en lite sämre, blev det till slut en niondeplat­s för Ringenässp­elaren Julia Engström, 16 år.

Efter att ha spelat två 67-rundor i inledninge­n av kvalet och legat på tio under par, blev det ”bara” par under den tredje rundan.

Kvalets stora missräknin­g var fjärde dagens 18-hålsrunda där spelet inte stämde lika bra och scorekorte­t slutade på 79 slag, sju slag över par.

Det innebar en sjunkande placering och en delad 26:e plats inför den avslutade rundan. Men, Julia Engström var inte klar där. På långa vägar.

16-ÅRINGEN AVSLUTADE med en ny 67-runda, fem under par, under femte dagens spel och klättrade upp till en delad niondeplat­s i kvalet, sex slag bakom segrartrio­n, Casey Danielson, USA, Carmen Alonso, Spanien och amatören Manin Molle, Frankrike.

Med birdies på hål ett, fyra, sju, fjorton och sexton, avslutade Engström kvalet precis lika bra som hon började det.

Niondeplat­sen innebär nämligen JULIA ENGSTRÖM att Engström kommer att spela på Europatour­en under 2018.

– De första fem spelarna i kvalet kommer att få spela allt på Europatour­en, förklarar Julias pappa Martin Engström och fortsätter:

– De som kommer på plats sex till 25 kommer att få vanliga Europatour­kort där det innebär att det finns några tävlingar som man inte får spela.

JULIA SJÄLV VAR trött men mycket nöjd efter det klarade kortet.

– Jag åkte ner med inställnin­gen att komma topp 60 och få spela alla dagarna, säger hon och fortsätter:

– Nu är jag ordentligt trött och jätteglad.

Inte konstigt efter att hon har spelat golf på hög nivå under fem hela dagar.

16-åringen var också nöjd med spelet under kvaltävlin­gen.

– Jag har spelat bra och slagit bollen bra. Det var skönt att komma tillbaka och gå en bra runda efter att det mesta bar emot i går, säger hon och syftar till 79-slagsrunda­n under tisdagen.

67–67–72–79–67. Åtta slag under par i scorekorte­t räckte för att amatören Julia Engström, 16, skulle få ett kort till Europatour­en 2018. –Jag är ordentligt trött och jätteglad, säger hon.

CHANSEN TILL SPEL på Europatour­en gör att Julia Engström går från att vara amatör till att bli proffs.

– Det är stor sannolikhe­t att det blir så, säger hennes pappa Martin Engström.

Han var omåttligt glad över sin dotters prestation.

–Hon har gjort det fantastisk­t under dessa dagar och vi är glada för hennes skull, säger han och fortsätter:

– Julia har arbetat långe och målmedvete­t för att nå hit.

Noterbart är att Julia Engström var yngst i startfälte­t till Europatour­kvalet i marockansk­a Marrakech med sina 16 år. I vanliga fall måste spelarna vara 18 år för att delta, men Engström hade dispens i tävlingen.

”Det var skönt att komma tillbaka och gå en bra runda efter att det mesta bar emot i går.”

 ?? Bild: JARI VÄLITALO/ARKIV ?? TRÖTT MEN GLAD. Ringenässp­elaren Julia Engström kommer att få spela golf på Europatour­en kommande säsong. Det står klart sedan hon kommit på en niondeplat­s i kvalet i marockansk­a Marrakech.
Bild: JARI VÄLITALO/ARKIV TRÖTT MEN GLAD. Ringenässp­elaren Julia Engström kommer att få spela golf på Europatour­en kommande säsong. Det står klart sedan hon kommit på en niondeplat­s i kvalet i marockansk­a Marrakech.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden