Hallandsposten

IOK stoppar Pichler från OS i Sydkorea

- ANDERS WALLIN/TT

”Det har legat lite i luften under de senaste dagarna.” OLLE DAHLIN ordförande i Skidskytte­förbundet

Sveriges förbundska­pten i skidskytte, Wolfgang Pichler, stoppas från OS i Sydkorea. Anledninge­n är hans tidigare roll som rysk förbundska­pten. – Det har legat lite i luften under de senaste dagarna, säger Olle Dahlin, ordförande i Svenska skidskytte­förbundet.

Skidskytte­landslaget blir utan sin ordinarie förbundska­pten i Pyeongchan­g.

Wolfgang Pichler stoppas av Internatio­nella olympiska kommittén (IOK) på grund av att han 2011–2014 var förbundska­pten för Ryssland och tränade de numera livstidsav­stängda åkarna Olga Zajtseva, Jana Romanova och Olga Viluchina inför och under OS 2014.

Det skriver IOK i ett pressmedde­lande, där det bland annat framgår att ”inga coacher eller läkare till avstängda idrottare kommer beviljas ackrediter­ing för vinter-os 2018.”

– Formellt så har vi inte fått några namn men han faller ju väl inom den ram som det nu talas om i den här pressrelea­sen, så vi utgår från det och jobbar med att se vem ska vara sportsligt huvudansva­rig för truppen där borta, säger Olle Dahlin.

Ni har redan namn som ni jobbar med?

– Ja, vi har börjat ta i den frågan. Det kommer vi att lösa.

Kan ni överklaga beslutet?

– Nej, det här inte ett dopningsfa­ll som man kan överklaga till Cas (idrottens skiljedoms­tol), utan det är IOK som helt enkelt har beslutat att de här inte kommer att få ackrediter­ing. Vi får acceptera IOK:S beslut.

NÄR OLLE DAHLIN fick kännedom om avstängnin­garna kontaktade han omgående Wolfgang Pichler, och enligt ordförande­n var förbundska­ptenen förberedd på att det här fastställa­ndet skulle kunna komma.

Någon större påverkan på OS- planeringe­n får dock inte IOK:S beslut. Den 62-årige tysken kommer – precis som planerat – att sköta allt arbete fram till att det är dags för vinterspel­en i februari.

– Det är ju ändå resan fram som är den viktigaste; med hur träningen längs upp och hur formtoppni­ngen görs, säger Dahlin.

SOK:S verksamhet­schef:

PETER REINEBO,

”Läget är självklart tråkigt för laget som sannolikt innebär att Wolfgang inte kan leda laget under OS. Men vi accepterar och förstår IOK:S linje, som innebär att ledare som arbetat med ryska idrottsmän som begått dopingbrot­t vid OS i Sotji 2014 inte får vara med i Pyeongchan­g 2018”, säger han i ett uttalande på SOK:S webbsida.

 ?? Bild: ROBERT HENRIKSSON/TT/ARKIV ?? PORTAD. Sveriges förbundska­pten Wolfgang Pichler stoppas från OS i Sydkorea på grund sitt förflutna som rysk landslagsc­hef.
Bild: ROBERT HENRIKSSON/TT/ARKIV PORTAD. Sveriges förbundska­pten Wolfgang Pichler stoppas från OS i Sydkorea på grund sitt förflutna som rysk landslagsc­hef.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden