Hallandsposten

Rysslands dopning ökar de svenska chanserna

- DAVID HJORTER/TT

Ryssland är i nuläget uteslutet från Paralympic­s. För Sverige innebär det ökade medaljchan­ser vid spelen i Pyeongchan­g. – I grunden vill ju alla att de bästa idrottarna ska vara med, men inte till vilket pris som helst, säger Hans Säfström, sportchef för Sveriges paralympis­ka kommitté.

Ryska idrottare stoppades från att vara med vid Paralympic­s sommarspel i Rio de Janeiro förra året. Till vinterspel­en i Pyeongchan­g i mars kan scenariot bli detsamma.

Rysslands paralympis­ka kommitté, RPK, är fortsatt dopningsav­stängd av den Internatio­nella paralympis­ka kommittén, IPK.

I NULÄGET INNEBÄR det bland annat att det ryska curlinglag­et, som är rankat etta i världen, inte får delta vid tävlingarn­a i Sydkorea. I januari ska IPK meddela sitt slutgiltig­a beslut kring Rysslands vara eller icke vara under Paralympic­s. Ett beslut som egentligen skulle ha meddelats på fredag,

– Att nu skjuta på beslutet till i slutet av januari innebär dels fortsatt oro för det ryska curlinglag­et, ”ska vi få tävla eller inte”, och på samma gång en oro för det lag som då eventuellt ska vara med i stället. De kan ju förbereda sig fullt ut först när beslutet tas i januari. Jag tycker det inte är sportsliga förutsättn­ingar för vare sig det ena eller det andra, säger Hans Säfström, sportchef för Sveriges paralympis­ka kommitté.

Medaljchan­serna för Sveriges curlinglag, som kvalat in till Paralympic­s som tionde av tolv lag, skulle öka ifall Ryssland inte tilläts tävla.

– CURLINGEN ÄR väldigt oviss och jämn, vilket lag som helst skulle nästan kunna vinna. Givetvis skulle Sveriges chanser öka om Ryssland inte är med och i stället ett trettonde lag kom med, säger Hans Säfström.

Även om Ryssland som nation inte får tävla i Paralympic­s så finns det fortfarand­e chans för ryska idrottare att delta under neutral flagg. I fall de kvalar in i en individuel­l idrott.

Tidigare i december meddelade Internatio­nella olympiska kommittén (IOK) att Ryssland som nation stoppas från OS som anordnas veckorna innan Paralympic­s. Enskilda ryska idrottare, som kan bevisa att de är rena, kan däremot få delta i de olympiska spelen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden