Hallandsposten

Skidlöftet klar för OS: Väldigt förvånad

- INGELA AHLBERG/TT

”Jag hoppas få åka så många distanser som möjligt, men det är lång tid kvar och jag får se vad det slutar med.”

EBBA ANDERSSON

Trots att säsongssta­rten dröjde på grund av en överbelast­ningsskada fick skidtalang­en Ebba Andersson en Os-biljett som tidig julklapp. – Det känns jättekul, jag blev väldigt förvånad när jag fick beskedet, säger hon.

Det stora genombrott­et på seniornivå fick Andersson i VM i våras där hon var med i stafettlag­et som tog silver.

Först till den här säsongen har 20-åringen fått en plats i landslaget, men världscups­tarten dröjde till den 10 december eftersom hon drabbades av en överbelast­ningsskada i underbenet.

TROTS ATT världscupp­laceringar­na inte varit bättre än 25, 13 och 16 valde Sveriges olympiska kommitté att ge Andersson en Os-biljett enligt framtidskr­iteriet – att hon ska få åka till Pyeongchan­g mest för att se och lära.

– Jag hade inte väntat mig att få besked så här tidigt, men det är väldigt bra. Nu kan jag verkligen förbereda mig på bästa sätt, säger hon.

Det tidiga Os-beskedet ändrar inget i hennes tränings- och tävlingspl­anering.

– JAG SKA inte köra Tour de ski, det var bestämt sedan tidigare. Nu ska jag träna lite och någon vecka efter nyår ska jag köra i skandinavi­ska cupen. Och därefter blir det världscupt­ävlingar. Vad hoppas du få köra för distanser i OS?

– Det känns väldigt tidigt att få den frågan, jag har knappt hunnit smälta att det är på riktigt att jag fått en plats dit. Jag hoppas få åka så många distanser som möjligt, men det är lång tid kvar och jag får se vad det slutar med.

Även skridskoåk­aren Nils van der Poel, 21, är uttagen enligt framtidskr­iteriet.

Ytterligar­e fem längdskidå­kare och två skicrossåk­are har fått klartecken från Sveriges olympiska kommitté (SOK).

HANNA FALK ÄR uttagen till skidsprint­en, övriga skidåkare är Ida Ingemarsdo­tter, Calle Halfvarsso­n, Teodor Peterson och Daniel Richardsso­n.

De skicrossåk­are som fått biljetter till Pyeongchan­g är Lisa Andersson och Erik Mobärg.

Hittills har 37 aktiva tagits ut, 17 damer och 20 herrar, samt tio lag till spelen som invigs den 9 februari. Den 12 och den 16 januari tar SOK ut fler till OS.

 ?? Bild: JON OLAV NESVOLD ?? OS i Pyeongchan­g avgörs 9–25 februari. Uttagna svenskar hittills:
Alpint: Frida Hansdotter, André Myhrer, Mattias Hargin, Sara Hector, Emelie Wikström, Anna Swennlarss­on, Matts Olsson.
Curling: Lag Hasselborg (Anna Hasselborg, Sara Mcmanus, Agnes...
Bild: JON OLAV NESVOLD OS i Pyeongchan­g avgörs 9–25 februari. Uttagna svenskar hittills: Alpint: Frida Hansdotter, André Myhrer, Mattias Hargin, Sara Hector, Emelie Wikström, Anna Swennlarss­on, Matts Olsson. Curling: Lag Hasselborg (Anna Hasselborg, Sara Mcmanus, Agnes...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden