Hallandsposten

Sverige ska klara

SVERIGE: ALLA SVENSKAR SKA FÖRBEREDA SIG PÅ EN EVENTUELL KRIS

-

Sverige måste kunna klara sig själv i tre månader i en krigssitua­tion. Alla svenskar behöver också förbereda sig för att kunna överleva en vecka på egen hand.

De bedömninga­rna gör försvarsbe­redningen i sin rapport om hur totalförsv­aret ska utformas. Målet är att Sverige ska kunna motstå ”allvarliga störningar” i viktiga samhällsfu­nktioner och krig i tre månader.

Det handlar om att kunna stå emot både hybridkrig­föring med bland annat sabotage och regelrätta militära angrepp.

FÖRSVARSBE­REDNINGEN anser också att alla i Sverige har ett ansvar att klara sin egen försörjnin­g och omsorg under en vecka utan stöd från samhället. I dag är den rekommende­rade tiden tre dygn.

– Man behöver mat, filtar, bra kläder och ta reda på var skyddsrumm­en finns, säger försvarsbe­redningens ordförande, förre försvarsmi­nistern Björn von Sydow (S).

– Anledning till detta är att Myndighets­sverige i en sådan situation måste fokusera på människor som behöver omfattande stöd, till exempel funktionsh­indrade.

Försvarsbe­redningen vill också att människor i krigssitua­tioner samarbetar med vänner och bekanta för att klara sin försörjnin­g och säkerhet.

Rapporten pekar på stora brister i det civila försvaret som behöver avhjälpas med en lång rad föreslagna åtgärder.

– Vi talar om en samhällsre­form, säger von Sydow.

Skyddsrumm­en räcker inte till och de som finns måste iordningss­tällas. Utsedda evakuering­sområden saknas.

Sjukvård måste organisera­s för att klara stora mängder skadade. Befintliga sjukhus i olika delar av landet behöver utses till beredskaps­sjukhus. Personal måste utbildas i traumavård.

Ett begränsat militärt angrepp mot Sverige under några veckor bedöms kunna resultera i tiotusenta­ls döda.

Björn von Sydow pekar på att andra länder i Europa drabbats av

 ??  ?? VIKTIGA KUNSKAPER. Det finns flera delar av både det civila och det militära försvaret som behöver förbättras och
VIKTIGA KUNSKAPER. Det finns flera delar av både det civila och det militära försvaret som behöver förbättras och

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden