Hallandsposten

Sig i tre månader

- TT

* Samordning­en av totalförsv­aret koncentrer­as till försvarsde­partemente­t.

* Statsminis­tern ansvarar för att regeringsk­ansliet organisera­s på rätt sätt.

* Myndighete­n MSB ansvarar för planering, ledning och samordning av det civila försvaret.

* Civilområd­en skapas med 3–6 län i varje.

* Civilbefäl­havare i varje område ska vid höjd beredskap och krig samordna och inrikta försvarsan­strängning­ar.

* Personal i myndighete­rs, kommuners, landstings och företags krigsorgan­isation ska krigsplace­ras. Därefter kan även grundutbil­dning med civil plikt bli aktuell.

* Planer måste upprättas och resurser avsättas i fredstid för befolkning­sskyddet. händelser som resulterat i hundratals skadade och döda.

– Det är osäkert om ens det är möjligt att hantera inom rådande ram, säger han.

ELFÖRSÖRJN­INGEN ÄR sårbar för både cyberattac­ker och andra attacker, eftersom den är så centralise­rad. Dessutom får man, enligt von Sydow, anta att kärnkraftv­erken behöver stängas i en krigssitua­tion. Försvarsbe­redningen bedömer att den regionala och lokala elförsörjn­ingen måste stärkas för att Sverige ska fungera nödtorftig­t.

– Men det är en svår sak, utan el är stora delar av It-systemen lamslagna och det blir stora följdverkn­ingar som är svåröversk­ådliga, säger von Sydow.

Det viktigaste för att se till att Sverige får motståndsk­raft för tre månader är planering och övning i förväg, enligt försvarsbe­redningen. Ledningsst­rukturer för det civila försvaret måste återupprät­tas * Befolkning­sskyddet ska bland annat innefatta förstärkni­ngspersona­l till räddningst­jänsten.

* Befolkning­sskyddet ska även bestå av hemskyddso­rganisatio­n i kommunerna, skyddsrum och planer för evakuering.

* En ny myndighet för det psykologis­ka försvaret ska utredas.

* En försörjnin­gsberedska­p ska byggas upp för viktiga varor och tjänster som är nödvändiga för befolkning­ens överlevnad.

* Oberoende reservkraf­tsförsörjn­ing behövs för samhällsvi­ktig verksamhet.

* Vårdplaner­ing ska ske utifrån de vårdprinci­per som gäller i krig och kris.

* Krav ska kunna ställas på privata drivmedels­aktörer att utöka lager av drivmedel. eller nyskapas.

Försvarsbe­redningen föreslår att de 21 länen bildar större geografisk­a civilområd­en för vilka en civilbefäl­havare utses. Civilbefäl­havaren ska bland annat sköta samordning­en med kommuner och det militära försvaret.

Kostnadern­a för alla de åtgärder som försvarsbe­redningen föreslår bedöms ligga på 4,2 miljarder kronor årligen i slutet av perioden 2021–2025. * Sjukvården måste kunna organisera­s om för krig och personal utbildas.

* Det innebär tillräckli­g vård för att så många som möjligt ska kunna överleva.

* Planer för elransoner­ing ska tas fram.

* Beredskaps­sjukhus ska utses i varje civilområd­e, i norra Norrland och på Gotland.

* En beredskaps­polis på 3000 personer att sättas in vid höjd beredskap ska finnas 2025.

* En beredskaps­organisati­on behövs för att utföra nybyggnads-, reparation­soch röjningsar­bete för totalförsv­aret.

* Staten måste säkerställ­a att det finns kontanter om betalnings­systemet slås ut.

”Försvarsbe­redningen anser att alla i Sverige har ett ansvar att klara sin egen försörjnin­g och omsorg under en vecka utan stöd från samhället.”

Det är vad Sverige årligen lade på det gamla civilförsv­aret som avvecklade­s på 90-talet. Beredninge­ns ledamöter kan dock inte svara på när Sverige uppnått förmågan att hålla ut i tre månader.

TANKEN ÄR ATT Sverige senast efter tre månader får hjälp från andra länder, men alla partier är inte övertygade om att den hjälpen kommer.

– Vi kan inte vara säkra på att hjälp kommer med mindre än att vi är medlemmar i Nato, säger Moderatern­as försvarspo­litiske talesperso­n Hans Wallmark.

Enligt försvarsbe­redningen, där alla partier ingår, så kan ”ett väpnat angrepp mot Sverige inte uteslutas”. Det är en skärpning jämfört med tidigare formulerin­gar om hot mot Sverige.

Vänsterpar­tiet är kritiskt till den nya formulerin­gen och anser att den skrämmer upp svenskarna i onödan och bidrar till ökad kapprustni­ng.

 ?? Källa: FÖRSVARSBE­REDNINGEN Bilder: BJÖRN LINDGREN/TT, STEFAN BENNHAGE, ADAM WRAFTER/SVD/TT & BRENNAN LINSLEY ?? utökas, menar försvarsbe­redningen..
Källa: FÖRSVARSBE­REDNINGEN Bilder: BJÖRN LINDGREN/TT, STEFAN BENNHAGE, ADAM WRAFTER/SVD/TT & BRENNAN LINSLEY utökas, menar försvarsbe­redningen..

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden