Hallandsposten

Ännu en ödesdag för Katalonien

- TINA MAGNERGÅRD BJERS/TT

Katalonien laddar omigen för en ödesdag. Torsdagens nyval kan sätta punkt för den värsta politiska krisen i modern spansk historia – eller ge nytt bränsle till den.

In i det sista har båda sidor argumenter­at för sin sak – separatist­er såväl som de som vill att Katalonien förblir spanskt.

Nyvalet till regionalpa­rlamentet är initierat av regeringen i Madrid, som i höstas tog över styret i Katalonien efter folkomröst­ningen om självständ­ighet som enligt författnin­gsdomstole­n var olaglig.

Opinionsmä­tningar visar att läget är mycket jämnt mellan de båda blocken och att ingen sida ser ut att få egen majoritet.

Separatist­sidans fortsatt mest framståend­e profil är den avsatte tidigare regionpres­identen Carles Puigdemont, som leder koalitions­rörelsen Junts per Catalunya och som i oktober flydde till Belgien.

Störst parti på unionistsi­dan är centerhöge­rpartiet Ciudadanos.

– Ciudadanos är det liberala parti som Spanien aldrig haft, de fångar upp de moderna liberalkon­servativa rösterna, säger Jakob Lewander, statsvetar­e och Spanienkän­nare.

Sämre verkar det gå för premiärmin­ister Mariano Rajoys konservati­va PP, som inför valet har ett stöd på 6–7 procent, några procentenh­eter lägre än tidigt i höstas.

Om ingen sida får egen majoritet väntar sannolikt utdragna koalitions­förhandlin­gar.

– Katalonien kan komma att stå utan styre. Men det kanske är bra för framtiden, att båda sidor inser att de behöver varandra och måste prata med varandra, säger Lewander.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden