Hallandsposten

”EU hämnas” ans

EU:

-

– Tyvärr har vår oro fördjupats, konstatera­r Eu-kommission­ens förste viceordför­ande Frans Timmermans om Polen efter dagens kommission­smöte i Bryssel.

–Vi har gett tre rekommenda­tioner och hela tiden varit redo för en dialog. Men någon dialog har aldrig ägt rum, säger Timmermans.

SOM VÄNTAT KONSTATERA­R därmed kommission­en att det finns risk för att Polen bryter mot EU:S grundlägga­nde rättighete­r, vilket i slutändan kan leda till att landet blir av med sin rösträtt i Eu-sammanhang.

Från polsk sida avfärdas dock även dagens agerande i Bryssel.

– Det här beslutet har inget värde. Det är enligt vår mening bara ett rent politiskt beslut, säger Beata Mazurek, taleskvinn­a för regeringsp­artiet PIS, enligt nyhetsbyrå­n PAP.

Mazurek tror att Eu-kommission­ens agerande kan vara ett sätt att hämnas på Polen för landets ovilja att ta emot flyktingar.

– Det här kan vara en följd inte bara av opposition­ens uppgifter (om Polen till EU), utan också av att vi inte vill ta emot invandrare, vi vill inte ta emot muslimska migranter, eftersom vi bryr oss om säkerheten för polackerna.

Tvisten gäller ändringar i tillsättni­ngar, pensionsål­der och befogenhet­er inom det polska rättsväsen­det som Polens regering genomfört under de senaste åren. Eftersom Polen inte ansett sig behöva reagera på kommission­ens oro kommer sanktionsb­ollen nu att skickas vidare till EU:S medlemslän­der.

Den svenska ledamoten i Eukommissi­onen, Cecilia Malmström, konstatera­r att kommission­en försökt och försökt, men inte kommer längre.

– Två år av förhandlin­gar, samtal, meddelande­n, utsträckta händer, hot och löften har inte lett till något resultat i Polen, säger Malmström.

–Det är jättesorgl­igt att Polen, som är ett land som vi alla har vänner i och som vi beundrar och som spelar en enorm roll i den europeiska unionen, har en regering som tyvärr bryter så flagrant mot de grundlägga­nde värderinga­rna i EU att det bara blir sämre. Det här är tyvärr den enda utvägen, säger Malmström.

Landet riskerar rösträtten när EU tar i med storslägga­n

Polen blir först ut att ställas inför Lissabonfö­rdragets storslägga när Eu-kommission­en hotar med indragen rösträtt. Orättvist, svarar Warszawa – och räknar med stöd från Ungern.

EU-KOMMISSION­EN hänvisar bland annat till kritik från Europaråde­ts Venedigkom­mission.

– De jämför ju det polska systemet med det gamla Sovjetsyst­emet, med totalt statligt inflytande över rättsväsen­det. Och det är mycket allvarligt. Det strider mot Polens egen författnin­g och mot alla värderinga­r i den Europeiska unionen. Polen hade inte fått bli medlem i dag, säger Malmström.

Eu-minister Ann Linde kallar åtgärden ”en mycket allvarlig påtrycknin­g”. Hon ser det som troligt att en majoritet av länderna fastställe­r att Polen riskerar att bryta mot unionens grundlägga­nde värderinga­r. Att enhälligt slå fast att de faktiskt gör det ser Linde som ”betydligt svårare”.

 ??  ?? POLSK TVIST. Eu-kommission­ens förste viceordför­ande Frans Timmermans väntas ge besked om fortsatta åtgärder mot Polen.
POLSK TVIST. Eu-kommission­ens förste viceordför­ande Frans Timmermans väntas ge besked om fortsatta åtgärder mot Polen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden