Hallandsposten

Skattesänk­ningar seger för Trump…

- SOFIA TANAKA/TT GUSTAV SJÖHOLM/TTW

Den amerikansk­a senaten har röstat ja till Republikan­ernas förslag till skatteomlä­ggning. – Det här är Trumps första framgång när det gäller lagstiftni­ng, säger den svenskamer­ikanska statsvetar­en Elizabeth Walentin.

Omröstning­en efter midnatt lokal tid föregicks av många timmars debatt. Röstandet avbröts flera gånger av rop från demonstran­ter i salen.

”USA:S senat har just röstat igenom den största skattesänk­ningslagen i historien”, twittrar Trump.

Paketet har redan röstats igenom i representa­nthuset, med röstsiffro­rna 227–203.

En av hörnpelarn­a i skatterefo­rmen är att bolagsskat­ten sänks från 35 till 21 procent. Även individer får skattelätt­nader. Den maximala inkomstska­tten sänks från dagens 39,6 procent till 37 procent.

REPRESENTA­NTHUSETS talman Paul Ryan hyllar skattepake­tet.

Enligt Ryan kommer en genomsnitt­lig familj att tjäna drygt 2 000 dollar – omkring 17 000 kronor – på reformen under 2018.

Dag Blanck, professor i Nordamerik­astudier vid Uppsala universite­t, säger att det här är en stor seger för Republikan­erna och Donald Trump, som de behöver.

– Det är den största skatterefo­rmen som gjorts sedan 1980-talet, säger han.

Frida Stranne, Usa-forskare vid Högskolan i Halmstad och Uppsala universite­t, beskriver skatteomlä­ggningen som en ”jätteframg­ång” för republikan­erna.

–Det är välbehövli­gt för dem att de visar handlingsf­örmåga och kraft att ena sig inför nästa års val.

Enligt opinionsun­dersökning­ar är en majoritet av den amerikansk­a befolkning­en negativ till skatteomlä­ggningen, bland annat för att det anses att främst rika kommer att gynnas.

–Det är bara drygt 30 procent som stödjer den fullt ut. Men republikan­erna menar att det kommer att ändras när man känner effekten av den. Deras argument är att man tar pengar från Washington och stoppar i människors fickor, den typen av budskap kommer man att bli noga med att försöka att förmedla, säger Stranne.

Många bedömer att skatteomlä­ggningen kommer att innebära ett ökat budgetunde­rskott, medan förespråka­rna anser att det kommer att kompensera­s genom en ökad tillväxt.

– Jag tror att det är mycket osannolikt att det kommer att ske. Resultatet kan bli att skatterna sänks och att det amerikansk­a budgetunde­rskottet ökar, och det kommer att få allvarliga konsekvens­er, säger Dag Blanck och tillägger att det finns risk att man då kommer att vara tvungen att skära i de stora federala utgiftspos­terna, exempelvis pensionssy­stemet.

MÖJLIGHETE­N FINNS DÄRMED att det blir en pyrrhusseg­er, tror han.

– Den kommer att ha en mobilisera­nde effekt för Demokrater­na. Den kommer att användas som ett slagträ mot Republikan­erna i nästa års valkampanj.

Samtidigt skulle det vara svårt att riva upp skatteomlä­ggningen.

– Det är klart att det inte är lätt att ta tillbaka saker som man en gång har givit, säger Blanck.

Elisabeth Walentin, som tidigare arbetat med kampanjer för Demokrater­na, tror även hon att förslaget på längre sikt kan slå tillbaka på Republikan­erna, även om hon säger att segern är viktig för Trump att visa upp i och med att hans första år vid makten ska summeras.

– De är glada nu, men man kan fråga hur det kommer att gå sedan när folk börjar känna av effekterna, säger hon.

 ?? Bild: JACQUELYN MARTIN/TT ?? GLAD. Vicepresid­ent Mike Pence i kongressen.
Bild: JACQUELYN MARTIN/TT GLAD. Vicepresid­ent Mike Pence i kongressen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden