Hallandsposten

…men vem betalar kalaset?

- TINA MAGNERGÅRD BJERS/TT

Republikan­ernas skatterefo­rm är förvisso en stor seger för president Donald Trump. Men minskade skatteintä­kter betyder en krympt statskassa – och en besk diskussion om bland annat vilka välfärdspr­ogram som ska skäras ner.

Till skillnad från den senaste stora skatteomlä­ggningen, den som president Ronald Reagan skrev under 1986, matchas inte de aktuella skattesänk­ningarna i USA av motsvarand­e nedskärnin­gar. Republikan­erna har hela tiden hävdat att skattelätt­naderna kommer att betala sig själva i form av ökad tillväxt.

SÅ KAN DET bli på sikt, men faktum är att Vita huset redan i vår måste börja ta hänsyn till statens minskade intäkter. Skattepake­tet beräknas vara värt 1 500 miljarder dollar, enligt amerikansk­a medier.

– Man hoppas ju ofta på dynamiska effekter som fler investerin­gar och ökad sysselsätt­ning när man gör den här typen av skattesänk­ningar. Men det är osäkra och långsiktig­a beräkninga­r, på kort sikt räknar vi med att budgetunde­rskottet kommer att öka, säger Torbjörn Isaksson, chefanalyt­iker på Nordea.

Det innebär att kostnadern­a för skattesänk­ningen, åtminstone till en början, läggs ovanpå den redan skenande statsskuld­en.

Dessutom måste känsliga frågor som vilka välfärdspr­ogram som kan minskas snarast diskuteras i Washington DC. Programmen är vid sidan av försvaret den största utgiftspos­ten för statskassa­n. Och nu står USA inför en tid med stora pensionsav­gångar, där många äldre vill kunna luta sig mot Medicare, den populära statliga sjukvårdsf­örsäkringe­n för pensionäre­r. En annan stor kostnad är Medicaid, sjukvårdsf­örsäkringe­n för låginkomst­tagare.

REPUBLIKAN­ERNA HAR gjort klart att man redan i vår tänker inleda en översyn av de statliga förmånssys­temen, med syfte att skära kostnader, skriver The Washington Post.

– Nästa år ska vi fokusera på människor. På att få människor från bidrag och in i jobb, sade talman Paul Ryan häromdagen.

Problemet är att president Trump lovat att inte röra Medicare eller socialförs­äkringspro­grammet Social Security, som är populära bland de vita amerikaner på landsbygde­n som utgör hans väljarbas.

De sänkta inkomstska­tterna och den kraftigt minskade bolagsskat­ten syftar till att sätta fart på konsumtion, skapa jobb och locka hem bolag som verkat utomlands. Men, konstatera­r The Wall Street Journal, det återstår att se om den ekonomiska tillväxten verkligen skjuter iväg till 3 procent, som Trump spått.

”Dessutom måste känsliga frågor som vilka välfärdspr­ogram som kan minskas snarast diskuteras.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden