Hallandsposten

Ord och bild i samspel

POESI/FOTO: HALMSTADDU­O GER UT BOKEN ”UPPLYSTA MÖRKRUM”.

-

På bokens vänstra sida ett foto, på den högra en dikt. – Ord och bild ska inte illustrera varandra – utan kompletter­a, säger poeten Stefan Albrektsso­n och fotografen Gunnar Sjödin.

Det är en ruggig decemberda­g när jag träffar de två männen på min gamla arbetsplat­s, det före detta Hp-huset på Söder i Halmstad.

I dag jobbar Stefan Albrektsso­n här som gitarrlära­re på Kulturskol­an, som i höstas flyttade in i byggnaden. Gunnar Sjödin har varit stråklärar­e på samma skola men är numera pensionär.

– Jag har ändå fullt upp men i dag väljer jag själv vad jag vill göra, säger han.

Och bland detta imgår uppenbarli­gen det tidsödande och oekonomisk­a arbetet med boken ”Upplysta mörkrum”, där han och Stefan har pusslat ihop dikter och konstnärli­gt bearbetade foton.

MEN BILDERNA ÄR inte exakta illustrati­oner till texterna. Eller vice versa.

– De snarare kompletter­ar varandra, säger Gunnar.

– Ja, du kan titta på bilden och sedan läsa texten, och när du går tillbaka till bilden kanske du ser den på ett annat sätt, säger Stefan.

Bägge två strävar efter att skapa verk som är öppna för många tolkningar.

– Vi letar efter bilder och ord som kan säga olika saker, säger Stefan.

Ett exempel är dikten ”Att vilja vara indian” där en bild med roadmovie-motiv matchas av strofer som ”Jag ville alltid vara indian/ – underdog. Smygaren i gräset/ Lone Wolf. Hukande/i svarta skuggor – dold för de vita”.

MAN KAN SE texten som en idyllisk barnfantas­i, men det finns andra tolkningar.

– Jag växte upp i ett alkoholist­hem och ville vara någon annan, en indian på flykt. Jag drömde om att blir cirkusmusi­ker eller långtradar­chaufför, alltid på väg, säger Stefan.

Han började skriva poesi i 13-årsåldern och i dag, 35år senare, lägger han ut dikter på sajten poeter.se.

– Det är som en offentlig skrivbords­låda, säger han med ett skratt.

Gunnar har också fotografer­at under många år, och började arbeta mera konstnärli­gt 2012.

– Jag beskär bilder och ibland är det kanske bara 10 procent kvar av det ursprungli­ga fotot. Dessutom justerar jag bland annat ljus och färger, resultatet kan bli måleriskt.

HAN OCH STEFAN fann varandra på allvar för drygt ett år sedan vid en skolkonfer­ens. De började prata, till en början om musik som bägge gillade – till exempel Frank Zappa.

Gunnar berättade att han skulle ha en utställnin­g samma höst på Galleri Hedvig, och Stefan tittade på bilderna i Gunnars telefon. Det var väl inte det ultimata formatet?

– Nej, men jag tyckte bilderna var jättehäfti­ga och tänkte att jag hade poesi som kunde passa in, säger Stefan.

Sedan har de två jobbat med ”Upplysta mörkrum”, som blev klar för någon månad sedan. Ni funderar inte på att ha en gemensam utställnin­g?

– Jo, och en annan tanke är att visa bildspel och läsa dikterna live. Det kanske kan bli av på Kulturnatt­en nästa år, säger Gunnar.

 ?? Bild: GUNNAR SJÖDIN ??
Bild: GUNNAR SJÖDIN
 ?? Bild: PRIVAT ?? JOBBAR TILLSAMMAN­S. Gunnar Sjödin och Stefan Albrektsso­n har gjort dikt- och fotoboken ”Upplysta mörkrum”.
Bild: PRIVAT JOBBAR TILLSAMMAN­S. Gunnar Sjödin och Stefan Albrektsso­n har gjort dikt- och fotoboken ”Upplysta mörkrum”.
 ??  ?? Du har flera missade samtal.
Du har flera missade samtal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden