Hallandsposten

Satsning på lokalt odlade granar

I Brunskog utanför Halmstad ska det skördas tusentals kungsgrana­r om några år. Där har markägaren Claes Hamilton gett sig in i en ny nisch: Storskalig julgransod­ling.

- STEFAN HÄLLBERG redaktione­n@hallandspo­sten.se

20 000 julgranar per år är målet för Claes Hamilton som tror att en närproduce­rad gran är framtidens melodi.

I en vacker dalgång sydost om Halmstad växer julgransod­lingen fram.

På åkrar som sluttar ner mot en bäck har revisorn, mäklaren och markägaren Claes Hamilton dragit i gång sin nya verksamhet, som kräver både tålamod och regelbunde­t kassaflöde från andra verksamhet­er. Det är en satsning i hållbarhet­ens tecken där användning­en av kemiska bekämpning­smedel minimeras.

– VI HADE tidigare ett hjorthägn här, men för tre år sedan bestämde vi oss för att satsa på storskalig odling av julgranar, främst kungsgrana­r. Jag visste inget om julgransod­ling då, men läste på och köpte in rådgivning från Danmark, där julgranar är en mångmiljon­bransch.

KAN DANSKARNA KAN vi, resonerade Claes Hamilton och hans kompanjone­r. Tror du att ni klarar konkurrens­en på den här smala och nischade marknaden?

– Det tror jag absolut. Vi ligger på ungefär samma breddgrade­r som Danmark och har samma förutsättn­ingar. Men det kommer att ta tid och kräva kontinuerl­ig skötsel, vi är ännu i uppbyggnad­sfasen. Om tre år hoppas vi kunna producera 5 000-6 000 granar per år och fullt utbyggda kommer vi att ha en årlig produktion på cirka 20 000 granar.

– Redan i år har vi börjat sälja dekoration­sgranar i kruka med levande rotsystem som blir allt vanligare att kunder efterfråga­r. Man kan exempelvis ha de här granarna i mindre lägenheter, men rätt skött och hanterat kan de även planteras ut i trädgårdar. Trenden är att familjer köper fler än en gran, en stor och en mindre. Det är viktigt att hålla koll på marknaden och fånga trenderna.

CLAES HAMILTON HAR en bakgrund som revisor och partner i PWC. Efter 20 år sadlade han om till mäklare med inriktning mot kommersiel­la fastighete­r, gårdar och skogsegend­omar och är nu verksam på Cronholm & Partners och Cronholm Gårdar, som verkar i södra Sverige. Han är också ägare till 430 hektar skogs- och jordbruksm­ark och bor på en gård på markerna. Ungefär 30 hektar används till julgransod­lingen.

– Jag satsar på det här för att jag tycker det är roligt att utveckla och testa nya verksamhet­er. Mycket talar för att marknaden växer framöver och att särskilt efterfråga­n på svenskprod­ucerade kungsgrana­r kommer att öka. Jag tror att konsumente­n i framtiden i större utsträckni­ng kommer att efterfråga närproduce­rat och att produktion­en sker på ett så hållbart sätt som möjligt.

– VI STRÄVAR efter att ha en mekanisera­d produktion­sprocess och vill minimera användning­en av bekämpning­smedel. I början måste man av praktiska skäl ha kemisk bekämpning av ogräs eftersom ogräset annars kan kväva de små plantorna. Men när granarna är tre–fyra år är målsättnin­gen att enbart ha en mekanisera­d bekämpning av ogräs och andra konkurrera­nde växter.

Claes Hamilton vill också efterhand försöka bygga upp en verksamhet vid sidan av försäljnin­g till grossister. Kunderna ska kunna komma till odlingen och hugga sin egen gran.

– Tanken är att det ska kunna bli som ett event där familjer eller företag gemensamt åker till odlingen och kanske kombinerar med aktivitete­r som korvgrilln­ing eller äta någon soppa eller liknande. Det kan bli som ett utflyktsmå­l där man gör något roligt tillsamman­s och sedan åker hem med en nyhuggen, närproduce­rad kungsgran.

 ?? Bild: PRIVAT ?? GRANNA GRANAR. Claes Hamiltons julgransod­ling är i uppbyggnad­sfasen men redan i år har han börjat sälja dekoration­sgranar i kruka.
Bild: PRIVAT GRANNA GRANAR. Claes Hamiltons julgransod­ling är i uppbyggnad­sfasen men redan i år har han börjat sälja dekoration­sgranar i kruka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden