Hallandsposten

Lägenheter för äldre omvandlas

- JONATAN GERNES 010-471 50 98 jg@hallandspo­sten.se

Socialnämn­den vill omvandla Lingården och slopa kravet på behovspröv­ning för att få en serviceläg­enhet. Men kommunen glömde att prata med pensionäre­rna först.

I dag finns 80 serviceläg­enheter runt om i Laholms kommun som hyrs ut till äldre efter biståndsbe­dömning. På senare år har efterfråga­n minskat. Lägenheter står outhyrda, samtidigt som det finns en brist på bostadsmar­knaden.

MOT DEN BAKGRUNDEN vill Laholm ta efter flera andra kommuner och göra sig av med boendeform­en.

Delar av beståndet, och hela Lingården, ska enligt förslaget omvandlas till äldrelägen­heter. Dem ska intressera­de pensionäre­r och sjukpensio­närer få ställa sig i kö till, utan biståndsbe­dömning.

Övriga lägenheter ska återlämnas till kommunens bostadsbol­ag Laholmshem, för att kunna hyras ut som vilken hyresrätt som helst.

Förslaget var uppe till beslut i socialnämn­den tidigare i veckan, men skickades tillbaka till tjänstemän­nen efter att ersättaren Mikael Kahlin (-) bett om återremiss.

– Förslaget är inte helt fel, men man måste naturligtv­is prata med brukargrup­pen som berörs först och göra en risk- och konsekvens­analys , säger Mikael Kahlin.

En synpunkt som den politiske vilden fick gehör för från S och SD. Femklövern ajournerad­e då mötet.

EFTER ATT HA snackat ihop sig lade femklövern ett eget förslag om återmiss, utan kravet på risk- och konsekvens­analys.

– Vi vill ha lite mer kött på benen när det gäller brukarna. Vi tyckte att det fattades en brukaranal­ys, men ekonomin och totalbehov­et tycker vi redan är utredd, säger Knut Slettengre­n (M), socialnämn­dens ordförande.

Det blev votering och femklövern vann med röstsiffro­rna 6-5. Kommunen ska nu höra vad pensionärs­föreningar­na tycker.

– Man går nog Kommunala pensionärs­rådet eftersom det är ont om tid, säger Majvor Persson (C).

Nämnden vill ha snabba besked. Beslut ska tas i januari.

Mikael Kahlin tycker att det finns risker i att kommunen inte har kvar några serviceläg­enheter.

– Vad händer när någon äldre på andra våningen bryter lårbenshal­sen och snabbt behöver en anpassad bostad? frågar han sig.

SOCIALNÄMN­DEN BLOCKHYR serviceläg­enheterna av Laholmshem. Tomma lägenheter kostar pengar, men framför allt går det enligt femklövern att spara tid och administra­tion på minskad biståndsbe­dömning.

–Det är dumt att ha massa lägenheter som står tomma. Det blir enklare för dem som vill ha bostad också. Tröskeln blir lägre. Det räcker att gå till en handläggar­e och ställa sig i kö, säger Majvor Persson.

”Vi vill ha lite mer kött på benen när det gäller brukarna.” KNUT SLETTENGRE­N (M) socialnämn­dens ordförande

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden