Hallandsposten

Ewa är mer motiverad än någonsin

VOLLEYBOLL: HYLTE/HALMSTADS VÄNSTERSPI­KER ÄR LIKA MOTIVERAD ÄN

- JULSNACK(S) Halmstadpr­ofiler i juletid LINDA WEINSTOCK lw@hallandspo­sten.se

Rutinerade Ewa Kalinowska passade på att ta färjan från Ystad till Polen efter Hylte/halmstads senaste match mot Svedala.

Allt för att hinna hem till familjen i Polen i juletid.

– Jag hämtade upp dottern hos farmor och farfar som rest till vänner i Ystad och sedan tog vi färjan till Polen för att fira jul, säger Ewa.

Ewa och hennes Hylte/halmstad har en fin höstsäsong bakom sig.

Laget toppar Elitserien för damer och har tagit 14 segrar av 15 möjliga.

– Det har gått jättebra för oss. Vi hade en intensiv och bra försäsong där proffsspel­arna kom tidigt vilket gjorde att vi kunde träna ihop oss, säger Ewa.

HON GÖR SIN åttonde säsong i klubben men sin 25:e totalt inom volleyboll­en.

Och 39 år ung hittar hon hela tiden nya saker som motiverar henne att fortsätta säsong efter säsong.

– Detta är en speciell säsong för mig. Laget är som min familj, mina systrar, och vi kämpar hela tiden för varandra, säger Ewa och fortsätter:

– Vi har en laganda som är helt underbar och jag är extremt glad över att få spela och träna med detta lag. Jag är tacksam för att jag får vara med detta året också.

Hon började med volleyboll­en som 14-åring i hemstaden Wroclaw i Polen.

– Det är ganska sent att börja spela volleyboll, men jag utvecklade­s snabbt. Jag hade längden och spänsten i generna och bra fysiska förutsättn­ingar för volleyboll, säger Ewa och fortsätter:

39 år ung har inte Hylte/halmstads Ewa Kalinowska några planer på att sluta med volleyboll­en. Istället är hon mer motiverad än någonsin.

– När man har spelat så många år som jag har gjort är det svårt att bara sluta på en gång med sporten. Efter varje säsong, under uppehållet, får jag alltid en känsla av att jag vill spela en säsong till. Då gäller det bara att kolla om kroppen mår bra och orkar fortsätta. Nu för tiden tar jag en säsong i taget.

EWA FÅR VERKLIGEN balansera vardagen för att kunna hålla på med volleyboll på elitnivå. Hon jobbar 80 procent, tränar tre gånger i veckan, spelar matcher och så har hon dessutom en dotter på fem och ett halvt år.

– Man märker att man kan mer än man tror, säger Ewa och skrattar.

Hon gillar att spela på elitnivå med allt vad det innebär.

– Vi har en matchplan varje vecka, en målsättnin­g. Jag älskar att ha en målsättnin­g både för laget och individuel­lt, jag vill veta vad jag ska jobba med, var jag ska och var jag vill, säger hon och fortsätter:

– Volleyboll­en blir som en livsstil. Ibland är det jättetufft och dagen efter kan man bara se det som en utmaning, det ska ju inte vara för enkelt.

Men innan vårsäsonge­n drar igång vankas det julfirande tillsamman­s med familjen i Wroclaw.

– Jag tar med mig två svenska jultraditi­oner i år. Dels har min dotter en julkalende­r där hon får något litet varje dag, dels tar jag med mig ett tärningssp­el som man spelar på jul där man byter julklappar, berättar Ewa som annars vill ha en traditione­ll polsk jul.

– PÅ ETT POLSKT julbord ska det finnas karp eftersom vi inte äter kött på julafton. Vi fastar under dagen och när den första stjärnan syns på himlen sätter vi oss till bords. Vi sjunger julsånger och delar ut julklappar och vi går på midnattsgu­dstjänst. Vi går också till en fantastisk­t fin marknad som finns i staden där man kan åka karusell och dricka glögg och äta god mat. Men vi tittar inte på Kalle Anka.

Julbak hör också till de polska traditione­rna.

– Vi bakar pepparkako­r och en del annorlunda kakor mot vad som finns i Sverige. Mammas ostkaka är något jag brukar sakna så det får absolut inte saknas på julbordet.

 ??  ?? TILLSAMMAN­S. Hylte/halmstads Ewa Kalinowska befinner sig i polska hemstaden Wroclaw för att fira jul tillsamman­s med familjen. Traditione­n bjuder på
TILLSAMMAN­S. Hylte/halmstads Ewa Kalinowska befinner sig i polska hemstaden Wroclaw för att fira jul tillsamman­s med familjen. Traditione­n bjuder på
 ??  ??
 ?? Bild: PRIVAT ?? julbak tillsamman­s med dottern Inez och mamma Danuta.
Bild: PRIVAT julbak tillsamman­s med dottern Inez och mamma Danuta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden