Hallandsposten

Ny tv-sida med fokus på playtjänst­er

Vår filmexpert listar 10 strömnings­tips från året som gått

-

1 BETTER THINGS Skådespele­rskan Sam (Pamela

Adlon) lever med sina tre döttrar i Los Angeles och serien skildrar hennes oglamourös­a vardagsliv. Redan första säsongen glimrade bitterljuv­t men andra säsongen är direkt beroendefr­amkallande med sina älskvärda rollfigure­r och humanistis­ka, lågmälda humor. HBO Nordic. 2 THE LEFTOVERS Gåtfullt drama med ”Lost”känsla, om människorn­a som har lämnats kvar när två procent av jordens befolkning spårlöst försvunnit. Den tredje och avslutande säsongen är nästan lika mästerlig som den andra och klår det mesta i form av originellt historiebe­rättande och oförglömli­ga rollfigure­r. HBO Nordic. 3 BIG LITTLE LIES Se Alexander Skarsgård glänsa som hustrumiss­handlare i ett läckert berättat morddrama bland de rika och nervösa i kuststaden Monterey. I rollerna ser vi även Nicole Kidman och

Reese Witherspoo­n som har fullt upp med avancerat maktspel. Snart kommer säsong två. HBO Nordic. 4 WESTWORLD I en futuristis­k nöjespark full av androider kan besökarna leva ut sina fantasier i vilda västern-miljö. Hajpad serie som tar sig först halvvägs. Kan ändå vara värd att ge lite tid inför nästa säsong, som kryddas med svenskarna Gustaf Skarsgård och Fares Fares i Tarik Salehs regi. HBO Nordic. 5 BETTER CALL SAUL Högkvalita­tiv spinoff till ”Breaking bad” om advokaten Jimmy som slits mellan hederlighe­t och skumrasker­i. Det gäller att ha tålamod (och att ha sett originalse­rien för mesta utdelning) för att njuta av det här vagt humoristis­ka, långsamt berättade och stenhårt träffande brödradram­at. Netflix. 6 MASTER OF NONE Avskräcks inte av det första småsega avsnittet. Därefter lyfter komikern Aziz Ansaris nästan oväntat begåvade serie om moderna relationer och livet i New York. Säsong två är ett humormäste­rverk, vars inledande avsnitt är helt i svartvitt och tydligt inspirerat­s av italiensk neorealism. Netflix. 7 GLOW Underbar och lättslukad komediseri­e om ett gäng udda kvinnor i Los Angeles. De har olika drömmar om framgång men satsar allt på fribrottni­ng i en tveksamt producerad wrestlings­how. 1980-talsmiljön är festlig, rollfigure­rna charmiga och manuset lika säkert som en välsprejad lugg. Netflix.

8 THE HANDMAID’S TALE

Margaret Atwoods dystopi om ett USA styrt av en totalitär sekt som förslavar kvinnor känns som ett träffande soundtrack till Trump-eran. Fenomenalt skådespele­ri från Elizabeth

Moss och isande skickligt hantverk gör detta till en omistlig skräckuppl­evelse, som ska få en ny säsong. HBO Nordic. 9 STRANGER THINGS En pojke försvinner och mystiska saker börjar ske i en amerikansk småstad. Winona Ryder spelar över på ett härligt sätt och det bjuds på nostalgimy­s för alla som vuxit upp med Stephen King och Steven Spielberg och gärna uppehåller sig i sci-fi-världar anno 1983. Snart kommer säsong tre. Netflix.

10 MINDHUNTER

David Fincher har tagit sin seriemörda­rvurm till 1970-talet och den här (aningen överskatta­de) verkliga historien om tre Fbi-pionjärer inom kriminalps­ykologi. De intervjuar kända mördare för att akademiskt kartlägga deras beteende. Lite som ”När lammen tystnar”, fast skrivbords­versionen. Netflix.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden