Hallandsposten

Niklas vill erbjuda en upplevelse

HALMSTAD: Niklas Santesson, centrumche­f på Hallarna, räds inte den ökande näthandeln. Med en galleria som ska erbjuda en upplevelse hoppas han att vi ofta ska ta oss till Fyllebro - helst alla våra dagar.

-

Vi ses en tisdag i december och ljusen vid Hallarnas blå entré tränger igenom det grå diset. Väl inne möter ännu mera ljus och människor som strosar ut och in i butikerna. Det är ingen superrusch, men annat var det vid invigninge­n den 26 oktober – då var det rena rama kosläppskä­nslan.

– Vi hade ett försläpp för de 200 som stod först i kön. Och de rusade, bokstavlig­en, in i gallerian. Det var härligt att se.

FÖRUTOM ATT Eurostop med sina 34 butiker blev Hallarna med mer än dubbelt så många, innebar invigninge­n också en helt ny inriktning för köpcentrum­et på Fyllebro. Det som byggdes i början av 1990-talet som ett truckersto­pp, strategisk­t placerat nära E 6, blev nu en renodlad shoppingga­lleria. Och Niklas Santesson är tydlig med att målgruppen därigenom har förändrats.

– Nu blickar vi ut i regionen och hoppas kunna locka hit många av dem som tidigare åkt till Väla utanför Helsingbor­g. Med våra 72 butiker är jag övertygad om att vi kommer att lyckas, säger han.

Och det stannar inte där. Hösten 2018 öppnar bland annat Kjell & Company, TGR, Hemmakväll och Pizza Hut, och i början av 2019 tillkommer ytterligar­e fyra–sju butiker.

– Men sedan är området fullt, då har vi utnyttjat vår yta till max.

HÄROMDAGEN KOM beskedet att Stadium – som öppnade på Hallarna i oktober – lägger ner i centrum, och flera andra av de nya butikerna har lämnat innerstan till förmån

för gallerian. Men enligt Niklas Santesson handlar det inte om ”den enes bröd, den andres död”.

– Jag tror inte att Hallarnas utbyggnad drabbar cityhandel­n negativt, i alla fall inte på längre sikt. Nissan rinner genom stan, där finns gågator, fina gränder och vackra gamla hus. Men kanske att man i centrum måste satsa på aningen färre butiker till förmån för fler pubar, restaurang­er och kaféer.

Men finns det underlag för ett levande uteliv året om?

– Absolut. Generellt gäller en symbios mellan oss och city, vi är alla beroende av att det kommer hit mycket folk. Med en mysig stadskärna får vi hit fler turister, och det gynnar oss alla.

Niklas Santesson återkommer till att det är Väla-kunderna man vill åt på Hallarna, och konstatera­r samtidigt att konkurrent­en i söder jobbar stenhårt för att behålla dem.

– Det ser vi inte minst genom att de har ökat sin annonserin­g – bland annat i en tidning som heter Hallandspo­sten…

NIKLAS SANTESSON tillträdde sin tjänst som centrumche­f i september förra året. Då fanns bara en betongplat­ta där de 40 nya butikerna finns i dag. Niklas kastades in i bygget och det blev otaliga möten med entreprenö­ren MTA, gallerians ägare i Stockholm, blivande hyresgäste­r med flera.

– Uppdraget var att skapa en galleria där både butiker och kunder trivs, och där man ska känna sig trygg och välkommen, förklarar Niklas och tillägger:

– Vårt varumärkes­löfte är ”För

alla dina dagar”. Och jag möter dagligen människor som jag känner igen, som är stammisar. Många kommer för att äta lunch, men många shoppar också.

Det är givetvis bra för Hallarna, men tänker du någonsin på diskussion­en om återbruk och att vår ökade konsumtion håller på att bli ett reellt hot mot naturen?

– Det är en svår fråga… Men vi är miljömedve­tna på Hallarna, butikerna försöker till exempel undvika att överanvänd­a plastpåsar, säger Niklas och fortsätter:

– Ytterst handlar det om att ta eget ansvar, att återanvänd­a så mycket man kan. Jag ärver kläder till mina barn – som jag sedan lämnar vidare till vänner som har yngre barn. Det är självklart, tycker jag.

”Vi räds inte e-handeln, eftersom vi erbjuder något helt annat: en upplevelse”

Niklas Santesson har alltid gillat gallerior, men sedan han fick jobbet som centrumche­f har han börjat se på dem med nya ögon.

– På utlandsres­orna är det obligatori­skt med besök i närmsta mall, och väl där studerar jag om det är rent på toalettern­a, om man har en konsekvent tanke kring designen och om det finns ett bra utbud av restaurang­er. Jag är väl lite yrkesskada­d, säger han och skrattar.

HAN ÄR VISSERLIGE­N ny i galleriabr­anschen, men har stor glädje av sin bakgrund i familjeför­etaget Santex, som tillverkar uterum. Där arbetade han med försäljnin­g och kundkontak­ter, inte minst i sin roll som marknadsch­ef. 2012 slutade han; då hade bolaget nya ägare sedan ett par år tillbaka och Niklas kände att det var dags att gå vidare.

– Först tog jag åtta månaders ledighet för att verkligen vara med mina barn. Det var lyxigt. För vad jag än gör yrkesmässi­gt, så finns det en regel: barnen går före allt. Jag är singel och har barnen varannan vecka, och då försöker jag gå hem tidigt för att sedan jobba 60 timmar när de inte är hos mig.

EFTER EN SEJOUR på Ryds Glas i Laholm sökte han tjänsten som chef för det som skulle bli Hallarna. Han fick jobbet och tycker i princip att allt har varit roligt, utmanande och positivt.

– Så är det faktiskt. När vi efter invignings­helgen kunde räkna in 70 000 besökare på tre och en halv dagar, var det en enorm wow-känsla. När vi hade stängt på söndagen och den sista kunden hade gått hem hörde jag hur personalen jublade inne i butikerna. Allt hade gått bra, efter allt jobb och alla förberedel­ser kunde vi pusta ut.

ÄNNU FINNS INGET facit för julhandeln, men Niklas konstatera­r att butiksägar­na är nöjda och att ”presentkor­tsmaskinen går för fullt”. Samtidigt kommer ständigt nya rapporter om att e-handeln ökar kraftigt – hur drabbar det en galleria som bygger på ”fysisk shopping”?

– Vi räds inte e-handeln, eftersom vi erbjuder något helt annat: en upplevelse, säger Niklas och poängterar att Hallarna ska vara ett utflyktsmå­l med den ”perfekta mixen”.

– Vi vill ha en blandning av lokala butiker och kedjor. Vi ska ha kläder, skor, inredning och sport- och fritid. Mat och dryck är supervikti­gt, det ska finnas ett bra utbud med mycket lokalprodu­cerat. Det är helheten som gör gallerian.

 ??  ?? MIXEN VIKTIG. Ett bra utbud av mat och dryck är jättevikti­gt för en galleria, konstatera­r Niklas Santesson, som här har slagit sig ner i Foodmarket by Heagård.
MIXEN VIKTIG. Ett bra utbud av mat och dryck är jättevikti­gt för en galleria, konstatera­r Niklas Santesson, som här har slagit sig ner i Foodmarket by Heagård.
 ??  ?? OMVÄXLANDE. Niklas Santesson kan ha en tydlig plan för en arbetsdag, men när synpunkter på parkeringe­n.”
OMVÄXLANDE. Niklas Santesson kan ha en tydlig plan för en arbetsdag, men när synpunkter på parkeringe­n.”
 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? LACKAR MOT JUL. Centrumche­f Niklas Santesson möter ofta stamkunder på Hallarna, vilket stämmer väl med gallerians varumärkes­löfte ”För alla dina dagar.”
Bild: ROGER LARSSON LACKAR MOT JUL. Centrumche­f Niklas Santesson möter ofta stamkunder på Hallarna, vilket stämmer väl med gallerians varumärkes­löfte ”För alla dina dagar.”
 ??  ?? han går hem på kvällen har det ofta blivit något helt annat. ”Nya saker uppstår hela tiden, det kan handla om en butiksloka­l där det är för varmt eller ett spontant möte med någon stamkund som har
han går hem på kvällen har det ofta blivit något helt annat. ”Nya saker uppstår hela tiden, det kan handla om en butiksloka­l där det är för varmt eller ett spontant möte med någon stamkund som har

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden