Hallandsposten

Grupp avrundade med julfest

- CECILIA WELIN 010-471 51 66 cw@hallandspo­sten.se

Neamat Al Bayati från Syrien ser till att hålla asylsökand­e kvinnor aktiva. Under onsdagen bjöd hon, tillsamman­s med Svenska kyrkan och Röda Korset, in till julfest med mat från olika länder och dans kring julgranen.

Mat från bland annat Afghanista­n, Syrien, Kuwait och Sverige stod uppradad på borden när det arrangerad­es julfest i Andersberg­skyrkan.

– Deltagarna har lagat hemma och tagit med hit, berättar Neamat Al Bayati.

Festen var en avslutning på de kvinnogrup­per som hon har hållit i under det senaste halvåret under namnet ”Tillsamman­s i Sverige”. Dagen till ära var både kvinnorna och deras män och barn samlade – totalt kom ett 40tal personer från Halmstad, Hylte och Laholm.

– Jag tycker att det är viktigt att vi kvinnor träffas och är aktiva och inte bara sitter och väntar på ett beslut från Migrations­verket, säger Neamat Al Bayati.

VARJE LÖRDAG HAR hon, i samarbete med Röda Korset och Svenska kyrkan, sett till att kvinnorna hittar på olika saker. Det har varit allt från diskussion­er om rättighete­r och integratio­n till matlagning och hantverk.

– Hon gör ett jättebra jobb med att stärka kvinnorna. Det finns inte så många sådana här aktivitete­r eller grupper för just asylsökand­e, säger Katarina Hultstrand, flyktingsa­mordnare inom Svenska kyrkan.

FÖRUTOM EN VÄL tilltagen buffé bjöd festen på musik och dans, både traditione­ll svensk runt granen till Små grodorna och andra välkända visor samt arabisk och persisk dans. Dessutom kom tomten på besök och de som ville fick också utrymme för en mer allvarsam aktivitet.

– Många har passat på att tända ett ljus för någon anhörig man mist, säger Katarina Hultstrand.

 ?? Bild: LINA SALOMONSSO­N ?? MATKULTUR. Alla lät sig väl smaka av maten som deltagarna tagit med sig till festen.
Bild: LINA SALOMONSSO­N MATKULTUR. Alla lät sig väl smaka av maten som deltagarna tagit med sig till festen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden