Hallandsposten

Lärare kräver direkt stopp för utvisninga­r

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hallandspo­sten.se

”Detta är inte humant. Jag vill kunna fortsätta att vara stolt över mitt land.”

CARINA STRAND Lärare på Sturegymna­siet

341 lärare som fått nog av att möta ensamkomma­ndes ångest, självmords­tankar och ovisshet har skrivit under ett nationellt upprop för att utvisninga­rna ska stoppas omedelbart. Elva av lärarna jobbar i Halmstad.

I uppropet, som publiceras på debattplat­s på sidan 38 i dagens Hallandspo­sten, skriver lärarna att det ”framför våra ögon sker en urskillnin­gslös utvisning av ensamkomma­nde ungdomar till flera farliga länder, främst Afghanista­n, ett land som FN uppgradera­t till krig, där bombningar och attentat sker var och varannan dag.”

De skriver också att de inte stillatiga­nde kan låta detta ske och betonar att det strider mot både skollagen och läroplaner­na till den grad att det vore ”att begå tjänstefel” att inte protestera.

21 AV LÄRARNA som skrivit under är verksamma i Halland – och elva av dem i Halmstad. Flera av dem jobbar på Sturegymna­siet, bland annat Carina Strand.

”Jag möter dessa ungdomar och deras smärta varje skoldag. Detta är inte humant. Jag vill kunna fortsätta att vara stolt över mitt land”, skriver hon i rutan på uppropet där man får fylla i en motivering.

”Det är oanständig­t för ett land som Sverige att utvisa minderårig­a till ett land som Afghanista­n!”, skriver hennes kollega Emanuel Kazemi.

I uppropet påpekas att 3 512 barn i Afghanista­n miste livet förra året på grund av den pågående konflikten i landet.

”Som lärare ser jag hur lidandet fortsätter och det gör mig ledsen”, skriver Mia Sandkvist på Sturegymna­siet.

Lärarna skriver att många av deras elever är hazarer, en etnisk minoritets­grupp som länge varit förföljd och trakassera­d i såväl Afghanista­n som Iran och Pakistan.

”Alla människors lika värde”, skriver Åsa Palmqvist på Jutarums förskola som motivering till sin underskrif­t.

Det faktum att regeringen faktiskt föreslagit en ny lag som kan innebära att vissa elever får stanna när den införs till sommaren nästa år tycker de känns avlägset.

”Vi orkar helt enkelt inte ha det så här och följden blir att vi antingen lämnar läraryrket eller blir sjukskrivn­a!”, står det i uppropet.

DE KRÄVER DÄRFÖR att den nya lagen ska gälla retroaktiv­t från och med det snart stundande årsskiftet och omfatta alla ensamkomma­nde som kom till Sverige före 20 juli 2016.

”Jag har arbetat med dessa fantastisk­a, vetgiriga ungdomar och sett vilken potential som finns hos dem. Sverige behöver dem!”, skriver Görel Arvidson, vikarie på barn- och ungdomsför­valtningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden