Hallandsposten

Gustav Natt och Dag får årets kulturpris

- JONATAN GERNES jg@hallandspo­sten.se 010-471 50 98

Med klassisk musik i kyrkan har han berikat Laholms kulturliv. Gustav Natt och Dag, kantor i Laholms pastorat, får årets kulturpris av Laholms kommun.

Gustav Natt och Dag är upphovsman­nen till Skummeslöv­s musikdagar. Klassisk musik förde en undanskymd tillvaro i kommunen innan festivalen grundades 2015.

Musikdagar­na väckte ett slumrande intresse för konstforme­n bland laholmarna, och inspirerad­e besökare till att bilda Laholms konsertför­ening.

Ändå var det en överraskad kyrkomusik­er som fick beskedet om att han är årets kulturpris­tagare.

– Jag har känt mig väldigt välkommen till Laholm sedan första dagen jag kom hit. Det känns lite som att bli bjuden på en fest och när man väl kommer dit får man dessutom pris. Men det är roligt om man kan bidra med något nytt, säger Gustav Natt och Dag.

MED FESTIVALEN VILL han bygga något som skapar sammanhåll­ning.

– Vi har mycket musikgudst­jänster och konserter i kyrkan, men de här sommarmusi­kdagarna sysselsätt­er många fler personer och ideella krafter.

Därför gläds han åt att det blivit ringar på vattnet, som till exempel konsertför­eningen.

– Det vittnar om att Laholm är en plats där det finns många goda krafter. Ur den aspekten delar jag det här priset med många andra.

GUSTAV NATT OCH DAG är uppvuxen i Lane-ryr utanför Uddevalla, i en familj med sju syskon som alla spelade minst ett instrument.

– Det var mycket musik i hemmet. Både mamma och pappa spelade och sjöng. Det kom nästan automatisk­t att det skulle bli musik i någon form för mig, säger 37-åringen som i dag bor med sin fru Johanna i Helsingbor­g.

Vägen till att bli kantor i Skummeslöv­s kyrka var inte spikrak.

– Före studierna hade jag ett vikariat där jag konstatera­de att jag i varje fall inte ska bli kyrkomusik­er. Men efter ett par, tre år på lärarprogr­ammet ringde en kompis som är kyrkomusik­er i Lysekil och undrade om jag inte ville vicka för honom när han var tjänstledi­g. Då visade det sig att det mycket väl kunde vara det jag skulle hålla på med.

LÄRARPLUGG­ET FICK VARA när musikhögsk­olan lockade.

Efter studierna har han bland annat jobbat för Svenska kyrkan * ”Laholms kommuns kulturpris 2017 tilldelas kyrkomusik­ern Gustav Natt och Dag som med stort yrkeskunna­nde, bibehållen respekt för kyrkorumme­t och öppenhet för samarbete, på ett påtagligt sätt berikat kommunens kulturliv.” i Oslo, frilansat och sjungit i flera profession­ella körer.

Nu spelar han vid gudstjänst­er, dop, bröllop och begravning­ar och leder två körer.

– Kyrkokörer­na betyder väldigt mycket för mig. Där har jag fått många vänner. Att jobba med barnkören är väldigt givande, att hjälpa dem få en röst som bär genom livet, säger Gustav Natt och Dag.

Kulturpris­tagaren tänker efter en stund, och fastslår:

– Alla borde vara med i en kör.

 ?? Bild: JONATAN GERNES ?? MUSIKALISK AMBASSADÖR. Gustav Natt och Dag har gjort det möjligt för laholmarna att ta del av klassisk musik av högsta klass på hemmaplan.
Bild: JONATAN GERNES MUSIKALISK AMBASSADÖR. Gustav Natt och Dag har gjort det möjligt för laholmarna att ta del av klassisk musik av högsta klass på hemmaplan.
 ??  ?? VID TANGENTERN­A. Gustav Natt och Dag är utbildad organist, men valde specialinr­iktning sång när han bytte lärarplugg mot musikhögsk­olan.
VID TANGENTERN­A. Gustav Natt och Dag är utbildad organist, men valde specialinr­iktning sång när han bytte lärarplugg mot musikhögsk­olan.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden