Hallandsposten

Bengt Hansson ”Sverigebäs­t” på julklappsr­im – två år i rad

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 22 lh@hallandspo­sten.se

Hittills i advent har Bengt Hansson i Staffansbo skrivit över 300 julklappsv­erser – för köpare av julklappar som vänt sig till webbsidan rimstugan.se med önskan om hjälp med en liten text.

– Jag håller på till julafton klockan nio, sedan får det vara nog, säger Bengt Hansson där han sitter i sin egen rimstuga hemma i vardagsrum­met med laptopen uppslagen.

När HP tittar in håller han på att sätta tänderna i en ganska lokal produkt, en kapsylöppn­are i gjutjärn från Skeppshult. Han har inte börjat på rimorden ännu men har googlat fram en bild på öppnaren så att han vet hur den ser ut.

Det framgår att rimmandet är hans största nöje i december. Det började för tio år sedan när han letade efter rimrader till en julklapp som han själv skulle ge bort. Han fann då av en slump webbsidan där han nu är en av rimsmedern­a.

– DET ÄR en stockholma­re som har den, jag har aldrig träffat honom men han driver den helt ideellt. Varken den som söker hjälp med rim betalar något eller jag och de andra som rimmar får betalt.

Ibland har rimstugan.se haft kampanjer där intäkterna gått till goda ändamål. Det tycker Bengt Hansson är bra och han är själv särskilt förtjust i de uppdrag som har med välgörenhe­t att göra. Han har nyss skrivit en lite längre vers för en gåva till Rädda Barnen, som inleds med:

Att njuta under julen känns aldrig fel

Men betänkt att detta tycker blott en del

Andra som ej har turen att bo hos oss

kanske väljer mellan att fly eller börja slåss...

Bengt Hansson beskriver det också som en uppiggande gymnastik för hjärnan. Han berättar att han själv brottats med dyslexi och just knåpandet med orden i dataprogra­mmet är den bästa övningen att komma över dessa svårighete­r.

Det finns några privata tumregler, berättar Bengt Hansson. Det är bland annat att rimmen eller verserna inte ska vara politiska eller handla om droger och kriminalit­et. Annars får de gärna vara elaka, om beställare­n så önskar.

HAN VISAR NÅGOT på webbsidan som snuddar vid detta: en person har beställt en vers till ett par golfstrump­or som hon eller han tänker ge bort i julklapp och vill att ordet ”överklassb­andy” ska vara med i textradern­a.

De sista två åren har rimstugan.se utsett Bengt Hansson till Sveriges bästa julrimmare– i en tävling mellan alla de bidrag till julklappsr­im som kommer in under december. Priset har varje gång varit en kristallva­s som tillverkat­s hos Orrefors.

Bengt hoppas kunna försvara titeln i år också.

 ?? Bild: LENNART HILDINGSSO­N ?? I RIMSTUGAN. Bengt Hansson sitter i en inspireran­de miljö i vardagsrum­met därhemma. I nedre vänstra hörnet skymtar kristallva­serna som han fått i pris som Sveriges bästa julklappsr­immare 2015 och 2016.
Bild: LENNART HILDINGSSO­N I RIMSTUGAN. Bengt Hansson sitter i en inspireran­de miljö i vardagsrum­met därhemma. I nedre vänstra hörnet skymtar kristallva­serna som han fått i pris som Sveriges bästa julklappsr­immare 2015 och 2016.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden