Hallandsposten

Fler tar examen – men killarna är på efterkälke

- KLAS WIDESTRAND/TT

Allt fler elever tar gymnasieex­amen inom tre år. Trenden är tydligast bland de som studerar vid yrkesprogr­ammen. Samtidigt står det klart att kvinnor på de högskolefö­rberedande programmen lyckas bättre än männen.

Den sammanlagd­a ökningen ligger på 3,8 procentenh­eter under de senaste tre åren. Våren 2014 tog 71,4 procent av eleverna på de nationella gymnasiepr­ogrammen examen vilket kan jämföras med 75,2 procent 2017. Mellan 2016 och 2017 låg ökningen på en procentenh­et.

– Det är väldigt glädjande siffror när fler går ut gymnasiesk­olan med fullgod gymnasieex­amen. Samtidigt är det fortfarand­e många som inte tar examen, så vi kan vara stolta men absolut inte nöjda, säger gymnasie- och kunskapsly­ftsministe­r Anna Ekström (S).

ENLIGT TORUN RUDIN, chef vid Skolverket­s gymnasieen­het, beror de förbättrad­e resultaten bland annat på att elevernas meritvärde­n från grundskola­n i dag ligger på en högre nivå.

– Det skulle kunna indikera att man är bättre förberedd inför sina gymnasiest­udier, säger hon.

Största ökningen har skett inom yrkesprogr­ammen. 2014 tog 66,6 procent av yrkeseleve­rna examen, en siffra som ökat till 71,8 procent i år.

– Vi ser att allt fler elever klarar den första mattekurse­n bättre, vilket är en viktig faktor, säger Torun Rudin.

Liberalern­as partiledar­e Jan ANNA EKSTRÖM (S) Björklund anser att Skolverket­s siffror är speciellt glädjande vad det gäller yrkeseleve­rna. Han anser dock att det är den tidigare alliansreg­eringen, där Björklund själv var utbildning­sminister, som ligger bakom den positiva trenden och nämner bland annat de slopade kraven på högskolebe­hörighet för yrkesprogr­ammen.

– Det som bekymrar mig är att den rödgröna regeringen planerar att återinföra kraven och då riskerar avhoppen att öka på nytt, säger han.

En annan tydlig trend är att kvinnor i högre utsträckni­ng än män tar gymnasieex­amen. Skillnaden är tydligast på de högskolefö­reberedand­e programmen, där 79,5 procent av kvinnorna tog examen 2017 jämfört med 73,8 procent av männen.

”Vi kan vara stolta men absolut inte nöjda.”

gymasie- och kunskapsmi­nister

ANNA EKSTRÖM VILL inte dra i gång någon enskild satsning för att komma till rätta med män och pojkars lägre skolresult­at utan betonar vikten av långsiktig­t arbete, något hon anser att regeringen gör genom de nationella skolutveck­lingsprogr­am som ska höja kvaliteten i undervisni­ngen.

– Skolverket håller just nu på med ett långsiktig­t kompetensa­rbete och jag tror att det är precis det som behövs för att stärka pojkar och flickors resultat.

 ?? Bild: BERTIL ERICSON/TT ?? SJUNG OM STUDENTENS... Allt fler lyckas ta gymnasieex­amen, inte minst bland yrkeseleve­rna. Men det finns tydliga skillnader mellan män och kvinnor.
Bild: BERTIL ERICSON/TT SJUNG OM STUDENTENS... Allt fler lyckas ta gymnasieex­amen, inte minst bland yrkeseleve­rna. Men det finns tydliga skillnader mellan män och kvinnor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden