Hallandsposten

Fridolin vill förbjuda matsvinn

- MARIA DAVIDSSON/TT

Miljöparti­et vill förbjuda större mataktörer att slänga mat som går att äta. Och kommuner ska tvingas att samla in matavfall. Allt för att minska klimatutsl­äppen.

– Det är galet att slänga ätbar mat varje dag, varje månad, säger MP:S språkrör Gustav Fridolin i sitt jultal.

VARJE ÅR SLÄNGS hundratuse­ntals ton mat i Sverige och matsvinnet sker i hela livsmedels­kedjan, från tillverkni­ngen via grossister, butiker och restaurang­er till privatpers­oners kök.

– Det handlar om lika mycket utsläpp som från 200000 fossilbila­r på ett år. Det är mat som bara slängs, samtidigt som vi vet att det finns människor i vårt land som behöver maten mycket bättre och att vi kan göra mycket bättre saker av den än att slänga, säger Fridolin.

MP vill nu lagstifta om ett förbud för större livsmedels­aktörer att slänga ätbar mat. Inspiratio­nen kommer från Frankrike, där större matbutiker måste samarbeta med exempelvis organisati­oner som ger maten vidare till behövande. De franska butiker som bryter mot lagen måste betala böter.

Dessutom vill partiet att det ska bli obligatori­skt för kommuner att samla in matavfall. I dag sker det i drygt två tredjedela­r av kommunerna. Det matavfall som samlas in kan sedan omvandlas till biogas, som till exempel kan användas som drivmedel. En annan effekt är att hushållen blir mer medvetna om hur mycket mat som slängs om matavfalle­t sorteras ut.

ETT TREDJE FÖRSLAG från Miljöparti­et är att offentlig sektor ska sträva efter att bara servera klimatsmar­t mat. Det kan handla om att skolor, äldreboend­en och sjukhus alltid ska ha vegetarisk­t alternativ på menyn, införa en vegetarisk dag i veckan i skolor eller köpa lokalt producerad mat.

– Ingen skola ska kunna servera mat som vore olaglig att producera i Sverige, säger Fridolin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden