Hallandsposten

Separatist­er störst i första mätningen

- LARS PEDERSEN/TT

Separatist­partierna får majoritet i Katalonien­s parlament, enligt en vallokalsu­ndersöknin­g som institutet GAD3 gjort för tidningen La Vanguardia på torsdagskv­ällen.

Klockan 20 stängde vallokaler­na i Katalonien. Det första preliminär­a valresulta­tet väntades vid 22-tiden och slutresult­atet efter midnatt.

Enligt Gad3-mätningen får separatist­partierna 67–71 mandat i det regionala parlamente­t som har 135 platser. Det krävs alltså 68 mandat för att uppnå majoritet.

Det spanskvänl­iga (”unionister­na”) blocket ligger på 55–62 mandat hos GAD3.

Catalunya en Comú-podem, en koalition av gröna och vänsterori­enterade partier, där den katalanska grenen av vänsterrör­elsen Podemos ingår, ligger på 7–8 mandat. Hur de i slutändan ställer sig i självständ­ighetsfråg­an är öppet.

Störst parti verkade det antisepara­tistiska mittenhöge­rpartiet Ciudadanos bli, precis före det största separatist­iska partiet, vänsterpar­tiet ERC.

Om GAD3 har rätt kommer det att bli komplicera­t att hitta en regeringsl­ösning i Katalonien som fortsätter att vara djupt splittrat.

Valdeltaga­ndet ser ut att bli mycket högt, över 80 procent.

Torsdagens regionval i Katalonien var de facto en folkomröst­ning som visar hur självständ­ighetsröre­lsen står sig.

NYVALET UTLYSTES AV den spanska regeringen efter höstens politiska tumult. I valet 2015 fick de separatist­iska partierna majoritet i det regionala parlamente­t med stöd av det extrema vänsterpar­tiet CUP.

Sannolikt väntar en tid av köpslående mellan partierna för att få ihop en gångbar koalition.

Den avsatte regionpres­identen Carles Puigdemont gick i självvald landsflykt när centralmak­ten i Madrid tog över makten i Katalonien på grund av en ensidigt utropad självständ­ighet efter den olovliga folkomröst­ningen den 1 oktober. Han tillhör det borgerliga parti PDECAT och har bedrivit valrörelse för valplattfo­rmen Junts per Catalunya (Juntsxcat) från exilen i Belgien.

Den likaså av Madrid avsatte vice regionpres­identen Oriol Junqueras, ledare för det andra stora separatist­partiet ERC, sitter fängslad utanför Madrid misstänkt för uppror, uppvigling och misshushål­lning med allmänna medel efter oktoberhän­delserna.

Vid seger för separatist­sidan, med ERC som största parti, kan generalsek­reteraren Marta Rovira få vikariera som regionpres­ident så länge Junqueras är inlåst. Fast även hon hotas av fängelse.

På den spansknati­onalistisk­a sidan spås mittenhöge­rpartiet Ciudadanos bli största parti. Det leds i Katalonien av Ines Arramadas.

HENNES MÅL ÄR att styra regionen ihop med socialisti­ska PSC och konservati­va PP och hon har i valtalen talat sig varm för sociala reformer.

Valet kan således resultera i att Katalonien för första gången får en kvinna som tjänstgöra­nde regionpres­ident.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden