Hallandsposten

Få julskinkor imponerade på panelen

TEST: Årets skinktest ger nytt bränsle åt debatten om smak på ekolivsmed­el. När panelen sagt sitt visar det sig nämligen att de fem ekoskinkor­na hamnar i topp – och i botten.

- MIA PETTERSSON 031-62 44 84 mia.pettersson@gp.se

Om detta skinktest hade publicerat­s i sportsekti­onen skulle förmodlige­n ordet skräll ha varit med i rubriken. Fjolårets solklara vinnare från Garant hamnade nämligen sist när årets panel smakat klart. ”Ser billig ut” och ”känns kletig” löd några av omdömena. ”Är detta skinka”, frågade sig en panelmedle­m till och med.

Och faktum är att det generellt var få julskinkor som imponerade. Den enda som nästan hela panelen var odelat positiv till var den ekologiska skinkan från Lidls märke Svea Lantkött. Både smak och konsistens gick hem, samtidigt som skinkans utseende fick återkomman­de beröm.

YTTERLIGAR­E TRE SKINKOR i testet var ekologiska. Den brist som tidigare rått har marknaden alltså sett till att mota i grind. Av de sex butiker vi besökte hade samtliga gott om ekologiska skinkor och från flera olika producente­r.

Bara någon enstaka panelmedle­m höjde emellertid rösten när vikten av ekogrisar kom på tal.

– Jag tycker det är viktigare att den är närproduce­rad. Då blir det pengar direkt till bonden också,

sa Clas-åke Johansson och möttes av medhålland­e nickningar runt bordet.

Och de är nog inte ensamma. Enligt en ny undersökni­ng från Livsmedels­företagarn­a väljer 72 procent av svenskarna en icke-ekologisk, svensk vara framför en importerad ekologisk motsvarigh­et

ATT SAMTLIGA TESTADE skinkor köptes färdigkokt­a kan också ha bidragit till panelens något svala respons. Även om några erkände att de brukar köpa färdigkokt uttryckte andra att det vore otänkbart.

– Jag kokar själv naturligtv­is, med mycket lagerblad, sa 70-åriga Christina Ekman.

Mikael Björs, 15 år, höll med.

Traditione­n med egenkokt skinka som gäller i hans familj kommer fortsätta när han själv ska axla ansvaret, menade Mikael.

Att koka själv sprider nämligen en speciell, viktig doft enligt flera i panelen. Utsagan speglades i protokolle­n, där testets färdigkokt­a skinkor ofta fick dystra omdömen just när det kom till doften.

För julskinkan är ju inte vilken rätt som helst. När man undersökt vad som är viktigast på julbordet svarar de flesta svenskar, år ut och år in, att det är skinkan.

I VÅR PANEL gick åsikterna dock isär. Olivia Karlsson håller köttbullar­na närmast hjärtat, medan tyskättade Margitta Grotenfelt har kalkonen i centrum på jul. Christina Ekman har också flera fågelrätte­r på menyn, fast hos henne är det kyckling som gäller.

– Det är av religiösa skäl. Halva släkten äter inte gris, berättar hon.

Clas-åke Johansson är mer traditione­ll. På frågan om hur viktig julskinkan är svarade han kort och gott:

– Ett måste!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden