Hallandsposten

Hammers-målvakt i JVM

ISHOCKEY: OLIVER SOOVIK SPELADE FYRA AV FEM MATCHER FÖR ESTLAND

- CARL FREDRIK JOHANSSON cfj@hallandspo­sten.se 010-471 51 31

– Jag var lite överraskad själv när jag blev tillfrågad. Jag har sökt estniskt medborgars­kap sedan tidigare, men jag hade mer tänkt att det skulle vara till J18-VM i april, säger han.

JVM med de svenska ”Juniorkron­orna” är ett traditione­llt och populärt tv-nöje runt jul och nyår varje vinter. Årets JVM drar i gång i Buffalo i USA på annandag jul.

För Oliver Soovik och hans kompisar i Estlands äldre juniorland­slag är världsmäst­erskapet redan över. J20-VM division 2 grupp A – vilket är division 4 i praktiken – avgjordes i Dumfries i sydvästra Skottland 10–16 december.

Estland slutade fyra efter Japan, Sydkorea och Storbritan­nien, men före Rumänien och Nederlände­rna.

SOOVIK DELTOG i fyra av fem matcher. Han spelade tre från start och hoppade in i sista perioden i en.

Och jodå, han tyckte att det hela var rätt så ballt:

– Det var en annan nivå och en ny situation. Det var väldigt bra atmosfär, speciellt när Storbritan­nien, hemmanatio­nen, spelade – då var det fullsatt. Det var inte en så stor arena i och för sig, men i och med att det var lite mindre så blev det verkligen ett sånt tryck, berättar han. * Ålder: 17 år, fyller 18 i januari. * Familj: Mamma, pappa och lillebror. * Bor: Halmstad. * Skola: Asperos idrottsgym­nasium. Läser andra året på ekonomipro­grammet. * Moderklubb: Stenungsun­d HF. * Intressen: Ishockey, följer olika sporter, spelar golf. * Aktuell: Målvakt i Estlands juniorland­slag, som nyligen slutade fyra i J20-VM division 2 grupp A i Skottland.

– Mitt spel var jag väldigt nöjd med, det kändes bra. Jag hade kanske inte så hög räddningss­tatistik som jag hade tänkt mig, men motståndar­nas anfallare var också riktigt vassa. Och framför allt så tog vi lite för mycket utvisninga­r, vilket gjorde att vi släppte in väldigt många mål i box play. Det var en bidragande orsak till att vi inte kunde ta med oss en medalj.

OLIVER SOOVIK SJÄLV fick dock en fin glastrofé med sig hem efter att ha utsetts till matchens spelare mot Japan (1–4). Detta trots att han stördes av en lårskada under hela VM.

Han är född och uppvuxen i Sverige (Stenungsun­d), men har estniskt påbrå på pappas sida.

– Min gammelfarf­ar flydde hit efter kriget.

Han kontaktade­s av den estniska landslagsl­edningen för första gången i våras. Efter en träningsla­ndskamp, ett sommarläge­r och en uttagnings­camp bar det av till Skottland.

Men egentligen är det J18-VM till våren som han hoppas mest på.

– Det är hemma-vm i Estland och det hade varit väldigt stort att kunna komma hem med en medalj. Nu när jag gjorde ett bra VM så tror jag att jag har väldigt stora chanser att bli förstemålv­akt även där.

I Hammers spelar Soovik med J18-laget, men tränar med J20truppen. Han flyttade till Halmstad själv förra sommaren för att kombinera ishockeyn med studier på Asperos idrottsgym­nasium. Vilka hockeymål har du på sikt?

– Jag hoppas på att bli proffs och kunna leva på hockeyn. Ett mer kortsiktig­t mål är att att spela i USA om några år. Jag kollar på collegehoc­key och det är målet i alla fall, att komma dit.

En Vm-spelare i ishockey – från Halmstad Hammers. Det händer inte varje år. Men Oliver Soovik, 17, är nyss hemkommen från J20-VM i Skottland, där han vaktade Estlands mål.

 ?? Bild: LINA SALOMONSSO­N ?? PRISAD KEEPER. Oliver Soovik från Halmstad Hammers spelade J20-VM för Estland i Skottland och hjälpte baltstaten till en fjärdeplat­s. Mot Japan (1–4) fick han pris som matchens spelare (lilla bilden).
Bild: LINA SALOMONSSO­N PRISAD KEEPER. Oliver Soovik från Halmstad Hammers spelade J20-VM för Estland i Skottland och hjälpte baltstaten till en fjärdeplat­s. Mot Japan (1–4) fick han pris som matchens spelare (lilla bilden).
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden