Hallandsposten

Pierre har arrangerat rockkonser­ter i 30 år

-

1200 konserter. Ungefär. På 30 år. Pierre Rosén i Halmstad har hunnit arrangera en hel del och på juldagen är det dags igen på Kajskjulet – med Thin Lizzytema. Förstås.

Ja, det är knappast någon hemlighet i Halmstads rockvärld att Pierre dyrkar det irländska bandet. Därför är det logiskt att detta jubileumså­r – hans 30:e som arrangör/ promotor – avslutas med Live and Dangerous, ett tributband till Thin Lizzy som spelar den 25 december på Kajskjulet.

– Jag är privilegie­rad som får ordna ett gig med ett Lizzy-band i absolut världsklas­s, säger den 54-årige arrangören när vi träffar honom i hans lägenhet i centrala Halmstad.

MAN BEHÖVER INTE vara här länge för att identifier­a hans intressen. På väggarna hänger bland annat en affisch med Hanoi Rocks, ett foto på Phil Lynott (Thin Lizzy) och Graham Parker, och i en hylla står en smäcker legomodell av Yellow submarine.

– Den köpte jag nyligen i Liverpool, säger Pierre som även är Beatles-fantast och har ett stort foto med Paul Mccartney spelade piano, på en vägg.

– Jag har åkt på guidad Beatlestur i Liverpool, och fick rysningar när vi kom till Pauls barndomshe­m. Har musik alltid stått i centrum i ditt liv?

– Ja, men jag blev aldrig musiker. Jag fick bli arrangör i stället, säger Pierre vars karriär inleddes i slutet av 80-talet, när han jobbade på fritidsgår­den Metropol på Andersberg.

– Jag och Benny Lerby som också arbetade där, byggde scen och fixade utrustning.

Den första konserten arrangerad­es dock på fritidsgår­den Hyddan på Linehed, och bandet var det lokala Terror Pop.

– Sedan rullade det på. Det var många rockbandst­ävlingar på den tiden och efter ett tag tog vi stora band, som Wilmer X, till Metropol.

PIERRE BLEV SNART kontaktad av bokningsbo­lag som bad honom hjälpa till med konserter i Halmstad, bland annat med Roxette.

1995 blev han anställd på Diezel på Nässjögata­n, som i tolv år blev ett samlingsst­älle för stans ungdomar. Med massor av musik.

– Vi hade cirka 50 gigs om året och fick dit artister som Håkan Hellström, Kent och Lars Winnerbäck.

Under en period ordnade Pierre även spelningar på B&B i Halmstad, och han har senare jobbat med festivaler såväl i Halmstad som i Hultsfred och på Sweden rock. Bland annat.

Att försöka räkna upp alla scener och artister i hans liv skulle resultera i huvudvärk, men i år har han bland annat varit turnéledar­e för Malmöbande­t Bonafide.

– Numera tar jag det betydligt lugnare, eftersom jag arbetar som fritidsped­agog på Jutarumssk­olan. Jag kan välja guldkornen inom musiken och ordna några gigs om året.

Men du tycker fortfarand­e det är kul, vid 54 års ålder. Tröttnar du inte på allt stök och bök, och höga ljud?

– Nej, jag gillar livesituat­ionen och jobbar tillsamman­s med duktiga människor. Det är fantastisk­t när jag står och lyssnar på ett favoritban­d, och inser att ”det här får jag betalt för”.

– Nästan alla artister är dessutom lätta att ha att göra med och jag har fått många personliga vänner genom åren.

Vad hoppas du på i framtiden?

– Det vore roligt att få jobba med Hellacopte­rs – mitt svenska favoritban­d – och Wilmer X som ska turnera igen. Dessutom är jag nyfiken på Halmstad Live, klubben som ska öppna i Moons gamla lokaler.

Det säger Pierre Rosén som får möta många unga människor i sitt jobb, och dessutom har fräckheten att se fasligt ung ut, trots sin ålder.

Men det beror väl på att du rakar huvudet? Du blir aldrig gråhårig.

– Det kanske hjälper till. Jag rakade mig första gången efter ett kortspel, där förloraren skulle raka bort håret. Sedan upptäckte jag snart hur bekvämt det är att inte ha något hår.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? BLAND BÖCKER. Pierre Rosén i sitt referensbi­bliotek – det gäller att ha facit när man håller quiz i populärkul­tur…
Bild: JARI VÄLITALO BLAND BÖCKER. Pierre Rosén i sitt referensbi­bliotek – det gäller att ha facit när man håller quiz i populärkul­tur…

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden