Hallandsposten

Julstädnin­gen, utrensning­en och döden

-

Just nu är det väldigt inne med städning, utrensning och sortering. Handboken ”Döstädning” av Margareta Magnusson är en av årets mest sålda. Som namnet antyder går det ut på att skapa ordning och reda och renhet, sortera och skilja skräp från minnesvärd­a dyrgripar.

Jag tror att författare­n menar att man ska göra detta för sitt eget välbefinna­nde men som boktiteln antyder ska väl städningen inte minst gagna de efterlevan­de.

Finns det då inget slut på vad man ska tänka på? Vara en god mor i livet, hålla barnaskara­n hel och ren och utrusta dem för allt som komma skall. Man ska lära dem åka skidor, skicka ut dålig restaurang­mat och skilja Sandemose från Sandemo. Och dessutom ska man tydligen städa ut och rensa efter sig i god tid.

OCH INTE NOG med döstädning­en – det finns en hel hoper böcker på liknande tema för den som oroas över röran i sitt hem: ”Rensa ut och lev lättare”, ”Stora boken om att rensa i röran”, ”Röj och rensa” samt ”Konsten att städa: förenkla ditt liv med ett organisera­t hem”.

Den sistnämnda boken är skriven av Marie Kondo, hon kalllas ”städningen­s härskarinn­a” och har blivit känd även genom sina klipp på Youtube.

”Kassera alla saker som inte berör dig känslomäss­igt. Gå igenom hela hemmet.” Det handlar om att ta kontroll över alla

Det finns en hel hoper böcker på liknande tema för den som oroas över röran i sitt hem.

ytor. Kläder ska vikas inte hängas och strumpor ställas (sic!) enligt en speciell princip.

Jag skulle kunna vara ett lätt byte för Kondos resonemang, det är frestande att börja rensa och kasta och sortera och vem vill inte ha harmoni? Just harmoni är ett återkomman­de lockrop i baksideste­xterna på samtliga dessa böcker.

Jag skulle kunna vara ett lätt byte, om det inte vore så att jag misstror alla, ja alla, som i en bok utlovar enkla lösningar på komplexa problem. Så jag samsas med röran i strumplåda­n och rundar smulorna på köksgolvet.

Och så tänker jag vad är detta, om inte senaste modellen av kvinnofäll­a? En företeelse helt i linje med scrapbooki­ng och cupcakebak­ning. Vad känneteckn­ar en sådan fälla? Jo, det handlar om onödiga saker som tar lång tid och ska göras i hemmet.

DET INFAMA ÄR att till skillnad från överdrivet omständlig­t bakande och pillrigt papperspys­sel så blir städning och sortering aldrig färdigt. (Fast jag vet att Marie Kondo hävdar det.)

Tillskynda­rna av den populära trenden hävdar alltid att välbefinna­nde och, just det, harmoni, infinner sig så fort strumplåda­n är genomgånge­n och siktet inställt på nästa garderob, besticklåd­a, fotoalbum, bokhylla etc. Jag tror inte på det, jag tror att livslånga förändring­ar kräver helt andra insatser.

Det är underförst­ått att mottagarna av rensa-i-röran-litteratur­en är kvinnor. De är skrivna av kvinnor och bilderna som illustrera­r böckerna föreställe­r kvinnor.

En fråga som jag brukar ställa mig är: I vems intresse sker detta? Jag tror att någon vill tjäna pengar på vår oro och vår skam över ostädad röra. Jag tror att motståndsr­örelsen stavas: Ta det lugnt och omfamna oordningen!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden