Hallandsposten

Blomstertj­uren som inte vill slåss

- MARIA DOMELLÖF-WIK

BARNFILM

FERDINAND Regi: Carlos Saldanha USA, 2017 (106 min)

När tjuren Ferdinand togs bort ur Kalle på julafton 1982 blev det ett ramaskri. Tv-tittare rasade över att inte längre få se den väldiga svarta tjuren sitta under sin korkek och luuuukta på blommorna. Nästa år var han tillbaka i rutan.

Den blyga, egensinnig­a tjuren som vägrar att stångas är oemotstånd­lig för många. Det han represente­rar kan vara olika, men inte minst att få vara den du är och vägra likriktnin­g och dogmatiska måsten. Hans attityd har smittat av sig på en rad barnboksfi­gurer från Pippi till Alfons och Bamse.

DISNEY KÖPTE rättighete­rna till historien om tjuren Ferdinand redan 1938. Verklighet­ens Ferdinand hette Civilón och levde i Spanien på 1930-talet. Han var fredlig och speciell, och blev på sin tid en stor turistattr­aktion. Barn och vuxna vallfärdad­e för att få klappa den fryntlige stridstjur­en. Ranchägare­n fick ett erbjudande han inte kunde motstå och Ferdinand fraktades till tjurfäktni­ngsarenan. Där blev han, efter att ha kämpat tappert, benådad av publiken som ställde sig upp och skrek: Indulto!

Regissören Carlos Saldanha berättar om Ferdinand på hisnande överväxel, och poängterar tjurarna på ranchens inbördes olikheter: från den klumpige med luggen i ögonen till den stolte krigaren som föraktar Ferdinands anti-vålds-attityd. Vissa scener är så överlastad­e att det blir hänförande, som när tjurarna- var och en med sin unika stil - drar igång ett dance-battle med grannarna i hagen: tre stroppiga Lipizzande­rs (österrikis­ka fullblod).det är fartfyllt, harmlöst och tillrättal­agt. Känslan av en blomsterpr­unkande musikvideo infinner sig titt som tätt.

 ??  ?? INTE SOM ANDRA TJURAR. Ferdinand vill inte stångas han med. Lagom till jul går det att frossa i den älskade tjuren i långfilmsf­ormat.
INTE SOM ANDRA TJURAR. Ferdinand vill inte stångas han med. Lagom till jul går det att frossa i den älskade tjuren i långfilmsf­ormat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden