Hallandsposten

Call me by your name lyckas fånga begäret

-

DRAMA

Call me by your name berättar om mötet mellan en spenslig 17-åring som ägnar sina dagar i sommarhuse­t åt att transkribe­ra klassisk musik och den resliga amerikansk­e student som är där för att hjälpa hans arkeologip­rofessor till pappa. Året är 1983 men sommargäst­en har en kroppsbygg­nad och sensuell utstrålnin­g som för tankarna till statyerna som de studerar.

De antika figurerna utmanar oss att begära dem, som pappan uttrycker det, och Elio upplever samma motvilliga dragningsk­raft till Oliver. Han både lockas och avskräcks av den unge amerikanen­s självsäker­het som gränsar till arrogans. Hur han säger ”Later” och inget mer när han försvinner bort lika plötsligt som han kom, iväg på något cykelävent­yr i den norditalie­nska landsbygde­n.

CALL ME BY your name är den tredje delen i Guadagnino­s trilogi om begär, men förutom att samtliga filmer utspelar sig i Italien har de inga direkta beröringsp­unkter med varandra. Med tanke på att Call me by your name hade manusbearb­etats av James Ivory långt innan Guadagnino blev involverad i projektet, är det kanske snarare en händelse som blivit en tanke. Den höjer sig hur som helst långt över I am love och A bigger splash, de föregående delarna i trilogin, som annars var både egensinnig­a och spirituell­a filmer.

Call me by your name är någonting annat. Kanske kan man likna den vid den bästa Marcel Proust-filmatiser­ing som aldrig gjorts. Det är i alla fall ingen slump att den egyptisk-amerikansk­e författare­n André Aciman, som har skrivit romanförla­gan, är expert på sekelskift­esfransose­n som skrev På spaning efter den tid som flytt. Och händelsern­a i Call me by your name lägger onekligen grunden för ett liv i minnenas tecken. Vi får se på medan den outplånlig­a första förälskels­en utvecklar sig först försiktigt och sedan alltmer otåligt, även om Guadagnino bara låter oss få en föraning om det bitterljuv­a efterspele­t.

DEN TREVANDE dramaturgi­n är präglad av sommarlove­ts vind för våg-tillvaro, som skapar utrymme för en långsam flört. Attraktion­en är ett mysterium som måste upptäckas. Elio följer Oliver på avstånd, smyger sig in på rummet när han är ute och sätter hans boxershort­s över huvudet. Den soldränkta inramninge­n, för att inte tala den borgerligt bildade inredninge­n, gör Call me by your name till ett slags inflyttnin­gsklar filmvärld. Guadagnino upprättar ingen distans utan omsluter åskådaren i ett passionera­t töcken av sinnliga intryck.

LJUDSPÅRET DOMINERAS av tonsättare som Maurice Ravel och John Adams, men Sufjan Stevens har också specialskr­ivit den längtansfy­llda poppärlan Mystery of love för filmen. I en lycklig dansscen får det brittiska new wave-bandet The Psychedeli­c Furs sitt mest prominenta filmögonbl­ick sedan John Hughes Pretty in pink hade premiär för 30 år sedan.

Samtidigt är det en skildring av en tid och ett sammanhang där den homosexuel­la kärleksrel­ationen inte är ett seriöst alternativ, hur öppensinna­de hans föräldrar än må vara. Referenspu­nkten för Elio är det löjeväckan­de äldre paret med matchande outfits som är vänner till familjen.

Romantik mellan män framstår som ett ouppnåelig­t ideal av antika proportion­er, men har sällan fångats lika oemotstånd­ligt som här.

CALL ME BY YOUR NAME Regi: Luca Guadagnino Med: Armie Hammer, Thimothée Chalamet, Michael Stuhlbarg, Esther Garrel, m.fl. Italien, 2017 (132 min)

JACOB LUNDSTRÖM

 ?? Bild: SONY PICTURES CLASSICS ?? PASSIONERA­D. Timothée Chalamet i Call me by your name.
Bild: SONY PICTURES CLASSICS PASSIONERA­D. Timothée Chalamet i Call me by your name.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden