Hallandsposten

Monky går från sorg till feelgood

- MATS JOHNSON

BARNFILM

I Paddington flyttar en björn hem till en familj som bor i centrala London. Onekligen mer anmärkning­svärt än att en svensk familj som bor ute på landet har en gibbonapa som husdjur (inte konstigare än Pippi Långstrump­s herr Nilsson), men i Monky är apan, som förstås är datoranime­rad, något av en sensation.

Det är Maria Blom som regisserat Monky. Blom fick en kanonstart på karriären med Masjävlar 2004. Efter den filmen har hon gjort ett par komedier som hamnar i kategorin trivsamma, och lättglömda.

Monky lanseras som julens stora familjefil­m och bioannonse­n ger sken av en kul komedi med Frida Hallgren och en apa i huvudrolle­rna. För alla föräldrar som förväntar sig något sådant kan det bli en snudd på ångestladd­ad överraskni­ng att Monky är en film om döden, och det kanske inte är ett ämne som man vill diskutera med barnen när det vankas julklappsu­tdelning.

Spelplatse­n är någonstans i Sverige. Elvaårige Frank tycker att livet är toppen. Ingen har berättat för Frank att hans lillasyste­r Saga, som tror att hon är en apa, är döende.

Ett år senare. Gibbonapan dyker upp. Och visst påminner apan väldigt mycket om Saga?

Filmen går så sakteliga från sorg till glädje. Detta är

MONKY Regi: Maria Blom, Sverige, 2017 (90 min)

också en film där samtliga rollfigure­r (utom två, men de bättrar sig) verkar ha kommit direkt från finalen i Kay Pollaks Så ock på jorden. I betydelsen alla är supermysig­a och jättetrevl­iga på ett lite påfrestand­e sätt.

Jag blir inte riktigt klok på Monky. Filmen är för barnslig för vuxenpubli­ken samtidigt som den är för allvarsam för de allra minsta, så frågan är: Vem skall gå och titta?

 ?? Bild: NIKLAS MAUPOIX ?? OMTALAD. Den animerade apan i Monky har varit omtalad redan i förväg – men det är snarare Julius Jimenez Hugosons rollfigur Frank som är filmens känslomäss­iga nav.
Bild: NIKLAS MAUPOIX OMTALAD. Den animerade apan i Monky har varit omtalad redan i förväg – men det är snarare Julius Jimenez Hugosons rollfigur Frank som är filmens känslomäss­iga nav.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden