Hallandsposten

Som en stillsam skogsprome­nad

-

ANIMERAD BARNFILM

Med tanke på brottsutve­cklingen i det svenska filmutbude­t är det inte förvånande att kriminalit­eten kryper ned i åldrarna. Efter framgångar­na för detektivbe­rättelsern­a i Bamse och tjuvstaden och Bamse och häxans dotter har det blivit dags för nästa animerade barnfilm om brott.

Men när Linda Hambäck gör film av Ulf Nilssons och Gitte Spees böcker om den samvetsgra­nne men sömnige kommissari­e Gordon kan resultatet liknas vid en stillsam skogsprome­nad. Det är så långt ifrån kittlande spekulatio­n man kan komma.

Skogens detektiver får utreda både små och stora brott, såväl en mystisk nötkupp som en skrämmande historia med försvunna kaninbarn, ekorrungar och skatägg. Grodan Gordon är förvisso utrustad med förstoring­sglas och ficklampa, men skulle behöva en flink assistent. In kommer musen Paddy och plötsligt har Gordon kanske också funnit sin efterträda­re i polishuset.

När Gordon till slut pensionera­r sig vid en sjöstuga, med en förtrollad mysfaktor som för tankarna till Hayao Miyazaki, tar Paddy över utrednings­ansvaret.

Stundtals känns visserlige­n Gordon & Paddy dramaturgi­skt lövtunn, men ramas in av uppslukand­e naturbilde­r i fågelpersp­ektiv

GORDON & PADDY Regi: Linda Hambäck Sverige, 2017 (62 min)

och Stellan Skarsgårds kärleksful­la skrovel. Särskilt roligt är det att höra Felix Herngren återvända till sin humoristis­ka röstförvrä­ngning från 90-talet i rollen som den orolige ekorren Valdemar. Till slut sprider filmen ett eftertänks­amt lugn – Gordon & Paddy påminner om att vi ibland hetsar upp oss och anar ugglor i mossen alldeles i onödan.

JACOB LUNDSTRÖM

 ?? Bild: TRIART FILM ?? BARNKRIM. Grodan Gordon och musen Paddy löser mysterier i den animerade barnfilmen Gordon & Paddy.
Bild: TRIART FILM BARNKRIM. Grodan Gordon och musen Paddy löser mysterier i den animerade barnfilmen Gordon & Paddy.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden